Een leef- en werkgemeenschap van de Nieuwe Kerk?

Gemeenschap is een van de pijlers in het beleidsplan 2022-2026 van de Nieuwe Kerk. Tijdens het gemeenteberaad van de Nieuwe Kerk op 12 maart werd het thema verder uitgediept in een gesprek tussen gemeente en panel. In de samenstelling van het panel kwamen direct al de twee lijnen bij elkaar die onder deze pijler verbonden hopen te worden.

Gestreken avondmaallinnen
Enerzijds rondom-dertigers met een affiniteit voor en/of een geschiedenis met leefgemeenschappen. Mensen voor wie naast familie, vrienden, werk en Netlfix ook een verlangen is om zich duurzaam te verbinden aan een betekenisvolle gemeenschap. Anderzijds de vrijwilligers die hun gepensioneerde leven met ziel en zaligheid inzetten om de Nieuwe Kerk te verzorgen. Mensen met een totaaloverzicht over de activiteiten, belangen en met kennis van zaken. Mensen die het leven in en van de Nieuwe Kerk kennen, de benodigde reparaties uitvoeren en/of inplannen, de opbrengsten van de Voedselbankcollectes vrijwaren van rattengeknaag, het avondmaallinnen gewassen en gestreken klaar leggen, de schoonmaak van het gebouw organiseren… om maar een greep te doen uit het vele werk dat door de onoplettende kerkganger niet snel zal worden opgemerkt. Onvervangbaar.

Leef- en werkgemeenschap
Wat nou als een leefgemeenschap gevormd kan worden, niet ver van dat gebouw, waar mensen worden uitgenodigd om met elkaar op te trekken in een woongroep. Een plek waar idealen worden gevormd, gedeeld, gevoed en geleefd. En waar tegelijk de klusjesmannen, de verhuurders, de schoonmakers, de cateraars, de rondleiders, de sleutelbeheerders, de elektriciens, de eventmanagers, de kunstenaars, de liturgen, van de Nieuwe Kerk onder één dak wonen? Waar een getijdegebed in een vast ritme de mogelijkheid tot verbinding legt naar mensen van buiten. Een leef- en werkgemeenschap van de Nieuwe Kerk? Ja of wie weet die van… de Hortusbuurt, de PGG, van Stad?

Kerk van morgen
De kerk van gisteren is niet die van morgen. Dat betekent dat we gedwongen worden te dromen en mee te schrijven aan het verhaal van de kerk van morgen. Een verhaal dat uiteraard pas helemaal verteld kan worden op het moment dat het geleefd gaat worden. Een verhaal niet zonder haken en ogen, maar ook een verhaal dat uitnodigt om met open ogen door de Hortusbuurt te lopen en de websites van makelaars in de gaten te houden. Het is dan ook een periode van heel veel luisteren naar wat mensen hierin voor zich zien en nodig zouden hebben om mee te doen. Ook valt er veel te leren van mensen die op dit moment in Groningen of elders in den lande experimenteren met vormen zoals deze.

Bron
Iets wat tijdens het gemeenteberaad ook naar voren kwam was de vraag waarin zo’n gemeenschap zou moeten bronnen. En in hoeverre de leefgemeenschap en de werkgemeenschap dezelfde zouden moeten zijn, of dat je die zou kunnen loskoppelen van elkaar. Die gesprekken blijven de komende maanden gevoerd worden.

Belangstellend geworden of op de hoogte blijven van de voortgang van deze plannen? Mail naar de scriba van de Nieuwe Kerk: Rita Berghuis, scriba@nieuwekerk.org.

Namens de kerkenraad van de Nieuwe Kerkgemeente,

Erwin Landman

One thought to “Een leef- en werkgemeenschap van de Nieuwe Kerk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.