Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zomerbijeenkomst: Tillich, pinksterkerken en de Geest

woensdag 31 juli 10:00 - 11:30

Ook deze zomer is er weer een gezamenlijk zomerprogramma van de binnenstadskerken die deel uit maken van de Raad van Kerken (kijk hier voor het volledige programma).

Op woensdag 31 juli is er een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Marten van den Toren-Liefting, zal dan met ons in gesprek gaan over het thema ‘Tillich, pinksterkerken en de Geest’.

In zijn eigen woorden:

“Paul Tillich is een bekende Duitse theoloog wiens theologie in zekere zin haar oorsprong heeft in Tillichs ervaringen in de eerste en tweede wereld oorlog. Tillich zou beschreven kunnen worden als een existentiële theoloog, omdat hij veel aandacht had voor de geleefde werkelijkheid en zocht naar hoe het Christelijk geloof hier antwoord op gaf. Bovendien speelde de Heilige Geest ook een belangrijke rol in zijn theologie.

Misschien wel aan de andere kant van het brede spectrum van het Christendom bevinden zich pinksterkerken. Pinksterkerken zijn een snel groeiende vorm van het christelijk geloof, vooral buiten Europa. Bij pinksterkerken is er weinig aandacht voor geschreven (en academische) theologie. In plaats daarvan ligt de nadruk op ervaring en het dagelijks leven. Bovendien staat de Heilige Geest centraal in de religieuze ervaringen en het dagelijks leven van Pinkster gelovigen.

Misschien lijken in eerste instantie Tillich en pinksterkerken vrijwel niks met elkaar te maken hebben. Toch beweer ik (en anderen met mij) dat wanneer pinksterkerken en de theologie van Tillich met elkaar in gesprek gaan er spannende dingen gebeuren, waar wij hier in Nederland iets van kunnen leren”.

Gegevens

Datum:
woensdag 31 juli
Tijd:
10:00 - 11:30

Locatie

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
Groningen, Groningen 9712 PT Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0503123756