Alledag

This content has been archived. It may no longer be relevant

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

16 maart ’20

Na de afgelopen dagen van onzekerheid, onrust over het groeiende aantal besmettingen, gekte in de supermarkten en gecancelde afspraken, moet ik zeggen dat ik er eigenlijk wel aan toe was om zondagochtend weer in de Nieuwe Kerk te komen, om rust te vinden, elkaar te ontmoeten, samen te bidden en te vieren, maar helaas.

En toch, toen ik gisteren naar de uitzending van ds. René de Reuver keek, was ik opeens even in de Nieuwe Kerk. In een opname van Nederland Zingt zong Choral Voices in de Nieuwe Kerk het lied ‘dat Christus ons voor ogen staat’.  Een lied wat spreekt over Christus die ook onze angst beheert, die de bron is van al ons doen en in wie ons leven rust.

Op een bepaalde manier voelde dit ook verbindend, de wetenschap om met zoveel verschillende mensen uit verschillende plekken daarnaar te kijken. Of om op social media tientallen mensen te zien die vanuit huis ook een dienst meemaakten. Dat is ook mijn hoop voor deze tijd, dat (hoewel niet fysiek) het ons op andere manieren misschien weer dichter tot God en tot elkaar brengt.

Het wordt al zichtbaar in het massale aanbod van mensen om boodschappen te doen voor ouderen of mensen die aan huis gebonden zijn, of in de nieuwe creatieve ideeën die in kerken ontstaan.

Op basis van de tekst uit Psalm 36 ‘In uw licht zien wij het licht’ deelde de Reuver dat wanneer je zelf in het licht staat je ook oog krijgt voor de ander. Moge het zo zijn, dat het Licht zelf ons inspireert en uitdaagt om oog te hebben voor de ander. Voor zelfstandig ondernemers die hun inkomsten in de rook zien opgaan, voor hen die in deze tijd juist vele overuren moeten maken of voor de mensen op Lesbos voor wie afstand houden en hygiëne niet eens tot de mogelijkheden behoort.

Tirtsa Liefting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.