Nieuwe Kerk verbonden met Stad: Beleidsplan 2022–2026

De kerkenraad van de Nieuwe Kerk heeft beleid geformuleerd voor de komende jaren. Wie willen we zijn? Hoe is onze samenleving? Hoe scheppen we verbinding? Om dit soort vragen gaat het in dit document. Het bevat ideeën over hoe de Nieuwe Kerk in de komende jaren betekenisvol kan blijven en steeds meer verbonden kan zijn met Stad.

Na de morgendienst op 24 april gaan kerkenraad en gemeente met elkaar in gesprek op basis van dit Beleidsmeerjarenplan PGG Nieuwe Kerk.

2 gedachten over “Nieuwe Kerk verbonden met Stad: Beleidsplan 2022–2026”

  1. Interessant beleidsplan, qua actualiteit (die blijkbaar in de wereld is) en qua mogelijkheden tot meebewegen met en inspelen op die wereld, niet loslatend wat de kracht en visie van de Nieuwekerk is. Bij het uitbouwen en openstellen naar de stad toe, iets met glas, zie ik letterlijk een deel(tje?) van de kerkmuur geslecht worden. Daaraan dan een grote glazen ruimte gebouwd, als verbinding tussen kerk en stad. Daarbij denk ik voorzichtig aan de nieuwgebouwde kathedraal van Coventry in Engeland. Bij het uitzicht van binnenin de kerk naar stad via dat glas denk ik aan het kleine zijraam dat buurtkerk De Fontein veel jaren geleden al zo mooi kreeg. Zoiets kan het denken in de kerk beinvloeden, letterlijk en figuurlijk een wijdere of vrije blik mogelijk maken en ook mensen van buiten naar binnen laten kijken.

  2. Waar ik minder enthousiast over ben, is de tendens tot specialisering: de wijkgemeenten zouden ‘stadsgemeenten’ moeten worden, ieder gericht op bepaalde doelgroepen. Dat opsplitsen in aparte groepen is nu net de ziekte van deze tijd. Wreekt zich hier dat het beleidsplan vertrekt bij de uitgekauwde idee van de ‘global village’ en niet bij de stad op de berg Sion uit Psalm 87, waar van iedereen die er de Open Hof van De Naam bezoekt wordt gezegd: die is hier geboren. Het bijbelse verhaal begint in een tuin en eindigt in de stad (en niet in een dorp).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.