‘Kerken en Slavernij’ — de tentoonstelling opent vandaag

Vanaf vandaag tot zondagmiddag is in de Nieuwe Kerk de tentoonstelling ‘Kerken en Slavernij’ te zien. Evert Jan Veldman licht toe.

Wat is er op de tentoonstelling te zien?

De tentoonstelling bestaat uit vijftien canvas doeken, waarop in beeld en tekst inzichtelijk gemaakt wordt welke positie de kerk innam ten aanzien van slavernij. De tentoonstelling, die voornamelijk bestaat uit reproducties van archiefmateriaal, focust op de betrokkenheid van de kerk en het zendingswerk in de kolonie Suriname. Het betreft hier een overzicht van de periode van 1618 tot 1863. Gezien de grootte en breedte van dit onderwerp is deze tentoonstelling een eerste verkenning.

Wie weet vragen kinderen in Groningen later: ‘Racisme, wat was dat ook maar weer?’

Is de Nieuwe Kerk een geschikte plek voor deze tentoonstelling?

De Nieuwe Kerk is een van de iconische kerkgebouwen in Groningen. De bloei van de stad in de genoemde periode is niet los te zien van de slavenhandel. Daarom participeert ze van harte in het initiatief om met elkaar—zwart en wit, geloofsgemeenschappen in de diaspora en meer gevestigde kerken—in gesprek te gaan voor de heilzame verwerking van het slavernijverleden van zwart en wit. Daarnaast is de Nieuwe Kerk door haar ronde vorm zeer geschikt om de doeken tentoon te stellen. De inzet van vrijwilligers maakt het mogelijk om de kerk en de tentoonstelling te openen voor publiek.

Wie de tentoonstelling heeft bezocht, zou ik adviseren om zeker ook naar het avondprogramma op 11 november in de Martinikerk te gaan rond hetzelfde thema. Met theater, spoken word, pakkende inleiding en een boeiend panelgesprek.

Deze tentoonstelling is een eerste verkenning

Wat hoop je dat de tentoonstelling oplevert?

Vooral gesprek en de persoonlijke ontdekking hoeveel we niet weten. En daarmee de uitnodiging om ons meer te verdiepen in de materie. Want de helft is ons nog niet aangezegd. Niet om daarvan stil te vallen. Maar om die kennis te delen met elkaar en die in te zetten voor een samenleving waarin gelijkwaardigheid geen mooi woord is, maar geleefde werkelijkheid. Wie weet dat kinderen in Groningen later zullen vragen: ‘Racisme, wat was dat ook maar weer?’


De tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is op de volgende tijden te bezichtigen:

  • woensdag 8 november van 14:00 uur -19:00 uur
  • donderdag 9 november van 10:00 uur – 20:00 uur
  • vrijdag 10 november van 12:00 uur – 17:00 uur
  • zaterdag 11 november van 10:00 uur – 16:00 uur
  • zondag 12 november na afloop van de kerkdienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.