Cantatedienst met Buxtehude

This content has been archived. It may no longer be relevant

In de cantatedienst van 4 februari voeren het Cantate Consort en barokorkest onder leiding van Jelte Hulzebos twee cantates van Buxtehude uit: ‘Jesu meine Freude’ (BuxWV 60, 2 S/B) en ‘Gott hilf mir’ (BuxWV 34).

Vanaf zijn benoeming als organist van de Marienkirche te Lübeck in 1668, drukt de Deense componist Dieterich Buxtehude (1637 – 1707) veertig jaar lang zijn stempel op het muziekleven van de Hanzestad. Zijn roem als organist bracht ook Bach naar Lübeck en liet een blijvende indruk achter op de twintigjarige. Naast orgelwerken, klavecimbelwerken en triosonates schreef Buxtehude bijna honderd cantates. De cantates van deze dienst zijn ongetwijfeld tijdens de ‘Abendmusiken’, een soort concerten waar zijn voorganger tevens schoonvader Franz Tunder mee was begonnen, uitgevoerd. De koraalcantate ‘Jesu meine Freude’ voor 3 zangers, Marina Cabau (sopraan), Wilko Koekoek (altus) en Jaap de Kok (bas), twee violen en continuo volgt integraal de koraaltekst. De cantate ‘Gott hilf mir’ is voor een strijkersensemble, een zesstemmig koor en solisten—naast de drie genoemden in deze uitvoering ook Hannah Tomasini (mezzo-sopraan). Alle solisten in deze cantatedienst zijn aanstormende talenten van het Prins Claus conservatorium.

In deze dienst gaat ds. Ruth Peetoom voor. Mannes Hofsink bespeelt het orgel. Aanvang is 17:00 uur.

Zoals alle diensten in de Nieuwe Kerk is ook deze dienst gratis toegankelijk. Wel staan de cantatediensten onder financiële druk. Willen wij de musici redelijk vergoeden dan is je steun onontbeerlijk. Daarom vragen wij een bijdrage van minimaal € 10,- in de collecte die bij de uitgang van elke cantatedienst wordt gehouden. Bijdragen kan ook via onderstaande knop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.