Zomerdagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

Zomerdagje is de opvolger van Alledag. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Nu twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag.

1 september
Mocht je het terugkijken van een kerkdienst nog op je lijstje hebben staan en heb je het weer eens druk druk druk, vergeet dan die kerkdienst en kijk ‘Wendes kaleidoscoop 2020’ terug (Zaterdag NPO2). Was dat dan een kerkdienst? Nee, dat mocht de kerk willen. Maar je zult, al kijkend, aspecten ontdekken die ook in een kerkdienst zitten. In de eerste plaats: mensen, die hun ziel niet hebben gebarricadeerd; die niet overal wat van vinden nog vóór ze hebben laten zien wat het leven met hen doet. Daarin verschilt de artiest van de kunstenmaker. Er was een kyrie en een gloria en een gezongen gebed (‘Laat me niet alleen’) door twee mensen, de gezichten naar elkaar toe gewend. Alles corona proof, maar daar ver boven uit. De betrokkenheid van de andere artiesten bij alles wat er gebeurde, spatte van het scherm. Ze wachtten niet op hun beurt om te kunnen laten zien hoe goed ze zijn. Ter plekke ontstond er gemeenschap. En ik werd er in mee genomen. En ik niet alleen.
Het was een waaier aan kunstvormen, die de nood van de wereld voelbaar maakte en de hoop present stelde. Wat een kracht gaat er van uit als mensen elkaars gaven ontdekken en die samen delen.
Mocht je na het zien van ‘Wende’s kaleidoscoop 2020′ toch nog tijd over hebben om een kerkdienst terug te kijken, doe dat dan vooral ook. Zondagmorgen zag ik tussen de zeventig kerkgangers een buurtbewoner zitten, die het zwaar heeft te stellen met zichzelf. ‘Het was mijn eerste reguliere kerkdienst in mijn 62 jaar,’ zei hij. Hij nam afscheid van mij met een boks. Nee, niet corona proof. Wel veelzeggend. Hij kon mee komen in de viering van de liturgie. Ik vraag me af of hem en ons dat ook gelukt was als we daar stevig zingend gezeten hadden, een kleine tweehonderd man sterk.

Evert Jan Veldman

One thought to “Zomerdagje”

  1. Wende’s Kaleidoskoop was indrukwekkend! Somber en hoopvol.
    Dank voor de tip. In twee etappes gekeken, en sommige passages twee keer. Dank voor deze tip.
    De kerkdienst moet nog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.