Let niet op de rommel

This content has been archived. It may no longer be relevant

Black Friday ligt achter ons. Kerst kan niet wachten. De tijd er tussenin heet Advent. En dat is nu. Maar of Advent de tijd krijgt? Advent, dat is: er zit iets aan te komen. Ja, Kerst. Maar dat dekt niet de lading. Er zindert iets. Er hangt iets in de lucht. Je hoeft er niet naar toe te rennen. Je hoeft niet bang te zijn dat je te laat bent. Want het komt naar je toe. Het is spannend. Want je weet niet precies wat het is. Het zoekt jou op. Je krijgt de tijd niet om de boel op orde te brengen. Als het komt, is het eerste wat je zou willen zeggen: ‘Let niet op de rommel!’
Over rommel gesproken: we komen er in om. We kopen iets nieuws omdat het gekocht wil worden. Het oude voldoet nog wel, maar het maakt ons niet gelukkig. Het nieuwe ook niet, maar dat ervaren we pas als we het hebben gekocht. Black Friday heeft zijn naam te danken aan het verkeersinfarct dat ontstaat als iedereen op de zelfde dag aan het winkelen slaat om de aanbiedingen op die dag niet te hoeven missen. Tot in de magazijnen van de webwinkels reikt het infarct. De stress is overal. Kleinere ondernemingen gaan er aan kapot. Kerst is van het zelfde laken een pak. Niet alleen vanwege de inkopen, waarvoor Black Friday het startsein geeft. Kerst is ook weg lopen voor de rommel. Alles moet kloppen. We hangen lichtjes op en doen alsof we daarmee het donker de baas zijn. Gezelligheid is maakbaar. We richten alles zo in dat het kind kan komen. Ja, het mag wat kosten de vrede van Kerst: agendastress – bij wie wanneer hoe lang? En jezelf wegcijferen in hemelsnaam. Samen even doen alsof de rommel er niet is. En zo hoopt het zich maar op.
Krijgt Advent de tijd? Of néémt het de tijd om naar ons toe te komen? Om ons het verschil te laten ervaren tussen de hartkloppingen van de stress en de hartenklop van de liefde. Advent baant zich een weg door de rommel en rekent ons er niet op af. Het is een tijd om de dingen onder ogen te zien zonder je te hoeven schamen. Daar begint de verandering waar alles in de wereld op wacht.

 Column geschreven voor www.hetgoedeleven.nl

EJV2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.