Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

17 maart 2020
‘Let een beetje op elkaar,’ zei premier Rutte gisterenavond. 7,6 miljoen mensen hoorden het. Het wordt niet tegen dovemansoren gezegd. Overal schieten hartverwarmende initiatieven als lentebloemen op: ouderwetse telefoongesprekken, waarvoor de tijd genomen wordt; jonge mensen die boodschappen doen voor ouderen; eetcafé’s die hun verse voorraad uitdelen aan mensen die krap zitten.
Het doet denken aan wat de ‘honeymoonfase’ genoemd wordt na een grote ramp. Iedereen wil wat doen. Ik herinner me nog de vrouw die met een grote bos bloemen door de straten van Enschede zwierf na de vuurwerkramp. Ze kwam van elders, had bloemen gekocht om aan een getroffene te kunnen geven, maar wist niet waar ze naar toe moest met haar hart en met haar bloemen. Ik heb de bloemen van haar overgenomen en beloofd dat ze in de juiste vaas terecht zouden komen.
Die ‘honeymoonfase’ duurt doorgaans twee weken. Dan herneemt voor de buitenwereld het gewone ritme zich weer. Maar elke ‘honeymoonfase’ draagt het verlangen in zich dat het omzien naar elkaar sterker is dan de ratrace en de wetten van de economie.

God, zou het zo maar kunnen gebeuren dat het grote gebod van de liefde sterker is dan de wetten van de economie? Laat het wonder nog eens gebeuren: We delen het gat dat geslagen wordt. We delen wat er rest. En dan ontdekken dat er meer dan genoeg is voor iedereen. Wees bij ons God, als wij het ontdekken. Om het dan met ons te vieren. En laat ons niet los, als de traagheid het weer eens wint. Amen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.