Preek K.H. Miskotte: ‘Gods vijanden vergaan’

‘Gemeente, broeders en zusters in de Heer, landgenoten, mensenkinderen, beseft met mij het gewicht van deze historische stonde, van het ongelooflijk uur dat wij nu vieren..’ Zo begint dr. K.H. Miskotte zijn preek op zondagmorgen 9 mei 1945 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De preek heeft als titel meegekregen: ‘Gods vijanden vergaan’, naar een citaat uit psalm 92.

De preek is opnieuw te beluisteren via YouTube. In meer dan een opzicht een oefening in luisteren, want de preek duurt een uur en tien minuten! Het is geen originele opname. Ds. Evert Jan Veldman heeft de preek opnieuw ingesproken in de Nieuwe Kerk van Groningen.

4 gedachten over “Preek K.H. Miskotte: ‘Gods vijanden vergaan’”

  1. Ik heb deze preek van de legendarische dr. k.H. Miskotte nog nooit gelezen of kunnen horen. Dit is een gebeurtenis van groot belang. Evert Jan Veldman draagt deze profetische tekst integraal voor, en hoe. Veel dank

  2. Het voelde bijna alsof het 1945 was, en ik in de Nieuwe Kerk Amsterdam zat. Ik heb wel eens een preek van 20 minuten gehoord die voor het gevoel uren duurde, maar bij deze was het precies andersom. Er zit een Bijbelse poëzie in, dat je nu niet vaak tegenkomt. En zijn ‘analyse’ is vlijmscherp: zo herken je inderdaad de vijanden van God… in 1945, en nu. Prachtig voorgelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.