Op het spel! – Klimaat en duurzaamheid in en rond de Nieuwe Kerk

Op het spel!

Het duurt niet meer lang: rond Pinksteren staat iets bijzonders te gebeuren in en rond de Nieuwe Kerk. De kerk en het Nieuwe Kerkhof eromheen zijn dan het toneel van de voorstelling ‘Op het spel’. Het wordt een muziektheatervoorstelling voor de hele familie over het klimaat. Kees van der Zwaard schreef de tekst en Mannes Hofsink maakte de muziek. De voorstelling gaat over een koning die een bevel uitvaardigt dat kinderen niet meer mogen spelen. Zij moeten naar school en leren om een oplossing voor de klimaatproblemen te vinden. Tegenover de koning staat een vrijgevochten oma die bij de koning pleit voor het belang van spelen. Wie gaat het winnen?

> Tip: lees ook dit interview in Kerk en Stad met drijvende mensen achter Op het Spel

De voorstelling wordt zeven keer uitgevoerd: op 16, 17, 18, 20, 24, 25 en 26 mei 2024. In de aanloop naar de uitvoering is er een heel programma in en rond de Nieuwe Kerk samengesteld, met lezingen, themadiensten, activiteiten en nog veelmeer rondom het thema klimaat en duurzaamheid.
Voor meer informatie, zie hieronder of de website van ‘Op het spel!’

Jaarprogramma

Programma onderdelen

Protestborden maken

Tijdens de Week van Gebed organiseren we in samenwerking met het Stadsklooster Groningen een workshop ‘Protestborden maken’. Zo zoeken we samen naar de onverwachte vormen die gebed kan aannemen. We worden hierin geïnspireerd door de Amerikaanse non en kunstenaar Sister Corita Kent, die in de jaren ‘60 in Los Angeles les gaf in een zeefdrukworkshop en regelmatig protesterend de straat op ging. Bidden als protesteren dus, aan de hand van haar ‘play-pray book’.

Op zaterdag 27 januari gaan we van 13:30-16:30 uur in het Nieuwe Kerk Centrum aan de slag met karton, hout en verf. We maken protestborden en geven zo vorm aan een gezamenlijk gebed dat we vervolgens op het grasveld rond de Nieuwe Kerk plaatsen. 

Kinderlezing over klimaatverandering met schrijver Marc ter Horst

Lezingen

In gesprek! Over klimaat en geloof.

Als onderdeel van het jaarprogramma, toewerkend naar Op het spel!, organiseren we tweemaal een serie gespreksavonden rondom de thematiek van klimaat en geloof. De eerste serie gespreksavonden zal in het najaar plaatsvinden, op donderdag 28 september, 26 oktober en 30 november. De avonden zijn in het Nieuwe Kerk Centrum, vanaf 20:00 uur. De tweede serie is op 18 januari, 15 februari en 14 maart.

Samen gaan we in gesprek aan de hand van verschillende inspirerende teksten rond dit thema, steeds gekoppeld aan onze eigen ervaringen, zorgen en verlangens. Zo kijken we onder andere naar de encycliek Laudato Si’ van Paus Franciscus, het boek Groene Theologie van Trees van Montfoort en naar de ecofeministische theologie van Sallie McFague.

Wil je meer informatie of lijkt het je leuk om deel te nemen? Mail dan naar t.liefting@nieuwekerk.org

Themadiensten

In een aantal diensten kijken we samen alvast vooruit naar Pinksteren volgend jaar. Dan is de Nieuwe Kerk en het Nieuwe Kerkhof toneel van Op het Spel! — muziektheater over het klimaat voor de hele familie. Met vier themadiensten over de vier elementen bouwen we de spanning op.

De Kindernevendienst sluit op deze zondagen aan bij hetzelfde thema. De Tienerkring doet dat op een later moment.

Verduurzaam je woning

Duurzaam Groningen, Bewonersorganisatie HortusEbbinge en de Nieuwe Kerk organiseren komend voorjaar een project waarin bewoners van de Hortusbuurt, Ebbingekwartier en gemeenteleden van de

Nieuwe Kerk met elkaar (vrijblijvend) een start kunnen maken met het verduurzamen van hun woning.
In het project wordt een gedegen analyse gemaakt van de duurzaamheid van de woning. Waar kan de isolatie beter? Waar is het energieverlies het grootst? En welke kosten kunt u door het nemen van duurzaamheidsmaatregelen besparen? De bevindingen per woning worden met elkaar uitgewisseld. Waar mogelijk kijken we of gezamenlijk optrekken bij het isoleren van de woning zin heeft.

Dit project is bedoeld voor eigenaar-bewoners van de Hortus/Ebbingekwartier. Ook eigenaren van
woningen die een beschermde status (b.v. een monument of een karakteristiek pand) hebben
komen in aanmerking. Als eigenaar van de woning kunt u zelf beslissen over ingrepen in en aan de
woning. Bent u huurder dan verwijzen we u graag door.

Op 25 januari a.s. wordt in het Kijk in ‘t Jathuis, Nieuwe Kijk in ‘t Jatstraat 49 een informatieavond gehouden. U kunt u opgeven door een mail te sturen naar hortusebbinge@gmail.com
Contactpersoon: Daan Dorr, 06-25051781
Link naar verdere informatie: https://www.hortusebbinge.nl/post/verduurzaam-jewoning

Bibliodrama

Hoe ontsluit je bijbelverhalen in deze tijd? Bibliodrama is een krachtige vorm om te ontdekken hoe bijbelverhalen raken aan ons leven vandaag de dag.

Stap zelf via een rol een bijbelverhaal binnen en ervaar wat er dan gebeurt. Onderzoek via spel en beweging, hoe de oude verhalen tot leven komen. In ontmoeting met elkaar verken je wat dit met je doet, wat raakt en tegenstaat. Zo ontdek je nieuwe betekenissen in het verhaal en verrijk je jouw levensverhaal met nieuwe perspectieven.

Opnieuw organiseren we drie avonden bibliodrama in de Nieuwe Kerk aan. De thema’s van de avonden sluiten aan bij het jaarthema Op het spel! Een kans om op een inspirerende en nieuwe manier je eigen levensverhaal met bijbelverhalen in verbinding te brengen. De avonden staan gepland op dinsdag 3 oktober, dinsdag 31 oktober en dinsdag 14 november in het Nieuwe Kerk Centrum, vanaf 19:45 uur.

Wil je meer informatie of lijkt het je leuk om deel te nemen? Mail dan naar: t.liefting@nieuwekerk.org en/of jantinezuur@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.