Allerzielen

This content has been archived. It may no longer be relevant

‘Je maakte alle seizoenen mee,’ zegt Jasper. Vanuit het huis van Barend kijken we uit over het Nieuwe Kerkhof. De herfst dient zich langzaam aan. Meestal denk ik nooit zo na over de naam van een van de mooiste plekjes in Stad. Een oase van groen te midden van de bebouwing. Alles behalve een kerkhof. Mensen zoeken er verkoeling onder de bomen op een net iets te warme dag. Of liggen er in de lentezon als die te lang op zich heeft laten wachten. Het Nieuwe Kerkhof leeft.

Maar als de herfst begint, word je bepaald bij de eindigheid van het leven. Niet te zwaar, maar toch. Je herinnert je weer dat het Nieuwe Kerkhof echt een kerkhof is geweest. Mensen hebben er hun geliefden begraven. Voor er een Hortusbuurt was, was hier een pestkerkhof. En na de bouw van de kerk en de buurt een nieuw kerkhof, waar Stadjers hun laatste rustplaats vonden. Het maakt deel uit van de geschiedenis van de buurt. Maar niet als eindpunt. Begonnen als kerkhof, heeft het vandaag meer van een paradijstuin.

Als iets het leven tot een paradijs maakt, is het dat mensen elkaar niet vergeten. Voorbij aan de waan van de dag. Daar horen ook de mensen bij die we node missen. Zoals Barend bijvoorbeeld. De katholieken hebben daar een datum voor gereserveerd, diep in de herfst: Allerzielen op 2 november. De Nieuwe Kerk voegt zich graag in die traditie. Op zaterdag 2 november is de Nieuwe Kerk open voor stad en buurt. De hele kerk is dan even het Stilteportaal. Een plek om namen te fluisteren, een kaarsje aan te steken en de tijd te nemen om dierbaren te gedenken. De kerk zal open zijn van 10.00 – 20.00 uur.

Op zondag 3 november om 9.30 uur is er de gedachtenisdienst. Dan houden we de namen niet voor onszelf, maar laten we die samen klinken. Als teken van gemeenschap, die niet voorbij gaat. Wil je namen aandragen, schrijf die dan op een kaartje in het Stilteportaal en deponeer het kaartje in de opening voor de gebedsintenties. Dat kan tot en met 26 oktober. Voor alle duidelijkheid: ook de gedachtenisdienst is open voor stad en buurt.

Als coördinator van het Stilteportaal verzamelde Barend Schweigman (29 juli 1946 – 26 januari 2019) voor mij altijd de kaartjes met gebedsintenties. Nu is het herfst en tijd voor mij om een mooie kaart te schrijven met een groet aan Barend. Zijn naam zal blijven klinken.

Verschenen in Kop d’r Veur, magazine Hortusbuurt & Ebbingekwartier, september/oktober 2019

EJV2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.