Nieuwe uitvaartcursus 

Alberte van Ess

Het is weer tijd voor een nieuwe uitvaartcursus om mensen binnen de Protestantse Gemeente Groningen op te leiden om uitvaarten te kunnen doen. De eerste uitvaartgroep functioneerde vooral binnen PGG-Noord als samenwerkingsverband van de Bron, de Fontein en de Nieuwe Kerk. Bij de tweede groep breidden de werkzaamheden zich al enigszins uit, met ook een lid uit Groningen-Zuid, van de Martinikerk en iemand betrokken bij de Open Hof. Met betrekking tot dat laatste: dat is er dan ook een opdracht bij geworden, om er ook te zijn als uitvaartgroep voor de ‘eenzame’ uitvaarten.

In de cursus komen alle aspecten van een uitvaart aan bod: het gesprek met de nabestaanden, de opstelling van een liturgie voor de uitvaart, aandacht voor symboliek en rituelen en verschillende geloofsvoorstellingen. Voor de betrokkenheid met de Open Hof is ook binnen de cursus expliciet aandacht. Na de cursus is er alle tijd en ruimte om met predikanten en collega’s mee te lopen en zo wat vertrouwd te raken met de opdracht. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus, wel wordt gevraagd een aantal uitvaarten binnen de PGG en desgewenst voor de Open Hof op je te nemen. 

De cursus zal in het komende najaar plaatsvinden in Groningen, op een aantal zaterdagen, van 10 tot uiterlijk 16 uur. Data te bepalen in overleg met de deelnemers. Opgave en informatie bij Alberte van Ess, 050-5415050, domineevaness@protestantsegemeentegroningen.nl 

Zo heeft Immie Hoekstra (in de tweede uitvaartgroep), de cursus ervaren:
Bij de vorige cursus was ik nog volop aan het werk, maar met mijn pensioen in het vooruitzicht leek het mij nu het goede moment. De cursus voldeed aan mijn verwachtingen: leerzaam, inspirerend en een grote betrokkenheid van de deelnemers. De uitvaarten lieten na de cursus even op zich wachten. Maar eenmaal in de praktijk was de cursus een bron om uit te putten en de begeleiding van Alberte en ervaren collega’s een grote steun.  Zoals het meestal gaat: in de praktijk leer je het pas echt. Het advies dat je tijdens een uitvaart de overledene recht moet doen en de familie troost moet bieden is voor mij een mantra geworden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.