Gemeenteberaad over maatregelen stijgende energiekosten

Aansluitend op de kerkdienst van zondag 27 november wil de Wijkkerkenraad met de gemeente in gesprek over de stijgende energierekening. Als we doorgaan zoals we nu vieren, moeten we vanaf 1 januari 2023 vier tot vijfmaal zo veel gaan betalen. Nu zitten die kosten rond de €15.000, dat wordt dus mogelijk rond de €75.000. Dat is onbetaalbaar.

Creatieve ideeën
Er zijn dus creatieve ideeën nodig voor de vieringen in de winterperiode. We willen het over verschillende onderwerpen hebben. 

  • Mogelijke gezamenlijke diensten tijdens de koude maanden. Een optie hiervoor is om de gezamenlijke diensten met De Fontein en De Bron op een andere locatie te vieren, bijvoorbeeld in De Fontein. Een andere mogelijkheid is om eens per maand een gezamenlijke dienst met de Martinidiensten (voormalig GSp) in de Martinikerk te vieren. We zijn op zoek naar argumenten voor en tegen beide varianten.
  • Verplaatsing van de Evensong naar de Martinikerk tijdens de koude maanden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verbinding tussen de gemeente van de Nieuwe Kerk en de Evensong wel voelbaar en zichtbaar blijft?
  • Slimme trucs om goed te kunnen vieren in een koude kerk. Hoe kan de kerkdienst toegankelijk blijven als de kerk aanzienlijk minder wordt verwarmd?  

Het is een belangrijke bijeenkomst, want een dag later op maandag 28 november neemt de Grote Wijkkerkenraad een besluit over de maatregelen, onder andere op basis van uw adviezen en mening.

3 gedachten over “Gemeenteberaad over maatregelen stijgende energiekosten”

  1. Een aantal punten:
    Samenvoegen van diensten (volle kerk) is een goede oplossing. Ook kunnen (meerdere) diensten na elkaar gehouden worden. Dan mist ws een deel het bijpraten van koffie-thee. Ik zou een tijdelijke opzet voorstaan. Het binnenlaten van kerkgangers kort houden om onnodig warmteverlies tegen te gaan. Desnoods 1 grote dienst die ook uitgezonden wordt, om de 2,3,4 week? Een kleine dienst thuis of een kleine zaal, maar wel compleet. Koor, muziek, orgel opnemen (geluid) en die uitzenden. De collectes hebben vaak meermalen hetzelfde doel. Dat duurt een aantal weken: 1x/mnd laten overmaken langs digitale weg. Scheelt als de kerk vol zit een kwartier of langer stoken….De verwarming een half uur vóór het eind vd dienst uitzetten.

    1. Een doek voor om de benen waardoor de koude niet optrekt. In Scandinavische landen zie je dit moment ook veel voor buitenterrasssen daar wordt dan meestal niet verwarmd met een straalkachel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.