‘Veel meer wordt ons niet beloofd’

This content has been archived. It may no longer be relevant

Eind juli ’s avonds laat. Ik kom bij De Minnaar vandaan. Bij een koud glas bier heb ik tegen een jonge gast aangepraat met mijn ideeën over de toekomst van de Nieuwe Kerk: Er beweegt van alles. De kerk is al lang niet meer alleen van de kerk. Theatermakers, dansers, musici vallen voor haar charme. Pelgrims strijken even neer. Toeristen steken een kaarsje aan. Maar hoe verbind je het aan elkaar, zonder de beweging in te dammen? Want ook een vrolijk zooitje ongeregeld heeft organisatie nodig, wil het vrolijk blijven.

Als ik naar huis fiets, zie ik overal in het gras rond de kerk plukjes mensen zitten. Her en der brandt een lichtje of gloeit een barbecue na. Niemand heeft het koud. Het was de warmste dag ooit in Groningen gemeten. Een vredig tafereel. Niemand die het heeft georganiseerd. Mensen, die elkaar niet hebben uitgekozen hebben het samen goed. De zomeravond doet wonderen.

‘Veel meer dan dit wordt ons in de Bijbel niet beloofd,’ zei mijn Rotterdamse mentor ooit. In een dorp in Salland bedankte hij gastouders. Jaar na jaar ontvingen ze tijdens de zomervakantie kinderen uit Rotterdamse achterstandswijken. Die ruimte. Het groen. De hoge lucht.

Voor mij horen de kerk en het groen bij elkaar. Het is onzin om over binnen en buiten te spreken. Op zo’n zomeravond met al die mensen, zittend in het gras, haalt de kerk haar hart op. De inspiratie komt even goed ‘van buiten’ als ‘van binnen’. Het monumentale kerkgebouw heeft het groen nodig om zich in de ziel te durven laten kijken. Maar geldt dat ook niet voor de stad? De stad heeft evengoed plekjes als deze nodig om zichzelf in alle rust opnieuw uit te vinden. Plekjes, die niet van iemand zijn, maar voor iedereen die niet bang is om een ander te ontmoeten.

Verschijnt in Kop d’r Veur – augustus / september 2019
Magazine van Hortusbuurt en Ebbingekwartier

EJV2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.