Alledag

This content has been archived. It may no longer be relevant

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

Woensdag 22 april ‘20

Terecht wordt er af en toe een kritische noot geplaatst bij de doorgeslagen individualisering van onze samenleving, bij de nadruk die we leggen op onze individuele identiteit. Maar juist in de afgelopen weken zien we genoeg voorbeelden die laten zien dat er gelukkig ook een andere kant bestaat. We ervaren dat we niet los van elkaar bestaan en het besef groeit dat we niet zonder elkaar kunnen.

Tijdens de Rondom-30 kring werd genoemd dat we in deze tijd ook zomaar het gemis kunnen ervaren van wie we zijn op ons werk. Van wie we zijn als collega, als docent of als teamleider. Onze relaties tot anderen bouwen mee aan wie we zijn, we bestaan in gemeenschap en verbondenheid.

De Grieks-Orthodoxe theoloog, Ioannis Zizioulas zegt ‘Eén persoon is geen persoon’.  Persoon-zijn is, volgens hem, niet in zichzelf begrensd, maar is een beweging van liefde, waar de een woont in de ander zonder zijn eigen andersheid te verliezen.

Persoon ben ik in relatie tot jou…

In onze relationaliteit zijn we als mens beeld van de Drie-eenheid. Ons verlangen naar liefde, verbondenheid en communicatie weerspiegelt God zelf. Het dynamische en relationele karakter van de Triniteit, van God de Vader, Zoon en Heilige Geest, laat ons zien dat God zelf ook liefde en communicatie nodig heeft én is.

Dat mogen we vieren, maar we mogen daarom ook treuren wanneer we de tastbaarheid van die verbondenheid in deze weken juist zo missen.

Vader, Zoon en Heilige Geest dank dat u liefde bent en deze wereld vervult met uw aanwezigheid. Vervul ook ons zo met uw liefde en creativiteit en inspireer ons om manieren te vinden waarop we in verbondenheid kunnen blijven met de ander. In gemeenschap met elkaar ondanks de lijfelijke afstand. Maar kom met uw troost en berg ons in uw ontferming, wanneer we de tastbaarheid van een aanraking of de alledaagse communicatie ontbreekt en wordt gemist. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.