Herfstdagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

Vrijdag 30 oktober ’20

“Een prachtige nachtmerrie” zo beschrijft Samuel Wells de afgelopen tijd en de gevolgen van het coronavirus op de kerk en zijn gemeente. Wells, theoloog, ethicus en als priester verbonden aan de gemeente van St. Martin-in-the-Fields in London, schrijft: “Niet doorvertellen, maar er gebeuren prachtige dingen. Te veel om op te noemen. Niet verklappen, maar het is ook een totale nachtmerrie, waarin een instituut en al z’n plannen vernietigd wordt. Op sommige momenten kon ik wel huilen, wist ik me totaal geen raad, had ik geen idee of er nog iets van een toekomst over was. Maar nochtans, als een ram in een doornstruik, dook er iets op, is iets gegeven”.

Iets van die tweeledigheid, die dubbele emotie, herken ik wel wanneer ik terugkijk op de afgelopen maanden en denk aan wat ons nog te wachten staat. De gevolgen van het coronavirus raken ons hard, zetten zekerheden op losse schroeven en gooien plannen op zijn kop, zowel persoonlijk als in de kerk. Hoe lang is het al geleden dat we ontspannen samen koffie dronken in de kerk, dat we samen het avondmaal vierden of uit volle borst de liederen meezongen. Inkomsten lopen terug, ideeën worden uitgesteld en fysieke ontmoetingen gaan massaal online. Genoeg om somber te maken en soms voelt het bijna als een soort rouwervaring. Het gemis van het samen zijn, samen vieren en samen geloven.

En tegelijk, gelukkig is dat niet het enige verhaal. Die prachtige momenten en verassingen – waar Wells over spreekt – ja zelfs nieuwe mogelijkheden, zijn er ook. In de afgelopen maanden ontdekten we nieuw muzikaal talent, werden we gedwongen om ‘out of the box’ te denken waardoor er prachtige en creatieve ideeën ontstonden rond Pasen, dierendag en straks Kerst. Nog meer dan eerst zijn we ons bewust geworden van het belang van verbinding en ontmoeting, wat werkt als een katalysator voor nieuwe initiatieven zoals kringen, ontmoetingen in de kerk of deze nieuwsbrief.

Samuel Wells beschrijft het als ‘the best and the worst of times’. Onze relaties (met onszelf, met God en met elkaar) werden en worden op de proef gesteld, maar vinden in deze tijd juist ook op een nieuwe manier de ruimte voor groei, verdieping en versterking.

Dat is mijn hoop voor de komende maanden, hoe moeilijk en onzeker ook, dat we te midden van alles ook open zullen staan voor de kansen die deze tijd biedt. De kans om te reflecteren op wat het betekent om samen kerk te zijn, de kans om buiten onze vaste kaders te kijken en om te zoeken naar nieuwe vormen van persoonlijke verbinding en relatie. Dat kunnen we alleen samen. Als het lichaam van Christus.

ds. Tirtsa Liefting

Herfstdagje is de opvolger van Zomerdagje. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag. Naast de inmiddels vertrouwde schrijvers: Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid en Evert Jan Veldman, zijn vier gastcolumnisten gevraagd: Alexandra Matz, Erwin Landman, Marieke Laauwen en Arjen Zijderveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.