Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

Vrijdag 27 maart ’20

Aan het begin van de veertigdagentijd ontving ik een Askruisje met de woorden ‘gedenk mens, dat je stof bent en tot stof zult weerkeren’. Niet wetend dat deze, toch wel indringende, woorden een aantal weken later weer in een nieuw licht zouden komen te staan.

De huidige situatie confronteert ons met de kwetsbaarheid en onzekerheid van het leven. Een kwetsbaarheid die we, althans ik in ieder geval, liever niet onder ogen komen. Toch lijkt juist die kwetsbaarheid in de Bijbel onlosmakelijk verbonden met ons mens zijn.

De woorden die op Aswoensdag worden gesproken zijn ook bedoeld als start voor een bezinning op wat er werkelijk toe doet, een oproep tot inkeer en een keuze voor wat blijvend en vruchtbaar is.

En laat vruchtbaarheid nou onlosmakelijkheid verbonden zijn met kwetsbaarheid. Volgens Henri Nouwen moet een vrucht groeien en begint ze altijd zwak en kwetsbaar. Vertrouwen ontstaat wanneer we elkaars pijn mogen voelen. Relaties ontstaan daar waar we onze gebrokenheid met elkaar delen. En nieuw leven begint altijd klein en kwetsbaar. Maar het is juist ook die vruchtbaarheid waar we vaak de meeste vreugde aan beleven.

God, help ons onze kwetsbaarheid niet te vergeten of te verstoppen, maar help ons elkaar daarin te vinden en het leven en de vruchtbaarheid in onze kwetsbaarheid te ontdekken. Amen.

Tirtsa Liefting

Lees hier meer berichten voor Alledag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.