Stef Tuinstra

Stef Tuinstra (geb. 1954) studeerde orgel bij Wim van Beek. Tevens studeerde hij piano, clavecimbel en trombone. Dit alles aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij behaalde Summa Cum Laude het Masterdiploma voor orgel. Daarna volgde hij lessen bij Gustav Leonhardt en nam hij deel aan diverse meestercursussen. In 1978 behaalde hij het 1e graads diploma kerkmuziek en koordirectie. In 1979 verwierf hij de Prix d’Excel-lence. In 1980 won Stef Tuinstra de koraalprijs ter gelegenheid van het Nationaal Improvisatie Concours te Bolsward. In 1986 werd hij onderscheiden ter gelegenheid van het Internationale Clavecimbel Concours te Brugge. Stef Tuinstra is tevens vele jaren werkzaam geweest als koor- en orkestdirigent.

Stef Tuinstra 2011
Als internationaal opererend orgel(bouw)adviseur werkt hij samen met de Protestantse Kerken in Nederland en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en heeft hij al ruim 50 projecten op zijn naam staan.

Hij is leider van de Noord Nederlandse OrgelAcademie (NNOA) die tevens actief is met CD-produkties en stimuleringsactiviteiten voor de orgelcultuur in Noord-Nederland.

Stef Tuinstra geeft concerten, lezingen en masterclasses in verschillende Europese landen, Japan en Amerika. Twee CD-produkties waarbij hij een prominent aandeel had ontvingen een Edison. Zijn vele CD’s ontvangen wereldwijd de beste kritieken en worden beschouwd als origineel, vernieuwend en richtinggevend in de interpretatie van oude orgelmuziek en zij hebben al decennia lang niets aan actualiteit verloren. Hij is auteur van diverse (internationale) publicaties over orgelbouw en -spel.

Hij is organist van de Nieuwe Kerk te Groningen en van de Jacobuskerk te Zeerijp.