Startzondag & bezoek

Op de startzondag van het nieuwe seizoen, mogen we in de Nieuwe Kerk drie gasten verwelkomen uit Ghana & Nigeria, die op uitnodiging van Kerk in Actie in Nederland zijn. In deze landen staan LHBTIQ+ rechten sterk onder druk, en ook kerken zijn vaak tegen LHBTIQ+ rechten. De gasten die wij ontvangen werken voor de interfaith organisatie IDNOWA die zich vanuit geloof inzetten voor LGBTQI+-rechten. Davis, de directeur van de organisatie, zal tijdens de dienst spreken. Na de dienst is er uitgebreid de mogelijkheid om over de ervaringen en het werk van IDNOWA te horen en vragen te stellen.

Daarnaast willen we het seizoen feestelijk starten, door wat lekkers bij de koffie. Wil en kun je iets bakken, graag. Hoe meer lekkers, hoe meer vreugd!

3 gedachten over “Startzondag & bezoek”

  1. Ik vind het een nogal cynische zet van Kerk in Actie, want ze blijven structureel financieel steun aan Afrikaanse kerken geven die voor gevangenis- en zelfs de doodstraf voor LHBTIQ+ mensen pleiten. En dit doet KiA bewust. Verder heb ik helemaal niets over IDNOWA of hun bezoek – laat staan structureel financieel steun hiervoor – op de KiA website kunnen vinden. Ooit van ‘greenwashing’ gehoord? Dan is dit ‘rainbow-washing’. Jammer dat de Nieuwe Kerk hierin trapt.

    1. Beste Dan,

      Ik snap je reactie, maar volgens mij is de realiteit complexer en gebeurt er binnen Kerk in Actie meer dan misschien aan de buitenkant lijkt. Ik wil je in ieder geval van harte uitnodigen om zondag aanwezig te zijn. Een vertegenwoordiger van Kerk in Actie is dan ook aanwezig om eventueel dit soort vragen te stellen.

      Een hartelijke groet,
      Tirtsa

      1. Beste Tirtsa,

        U schrijft dat het “complexer” is. U weet kennelijk meer over de afweging die Kerk in Actie maakt, waarbij die tot de conclusie komt dat de levens van Afrikaanse LHBTIQ+-mensen van ondergeschikt belang zijn. En u impliceert dat KiA iets doet om dit te compenseren. (Zo zo, KiA doet niet alleen aan ‘rainbow-washing’, maar is ook nog eens ‘homo-neutraal’!) Maar hoe komt u aan deze informatie en waarom is het niet openbaar? Is de Diaconie hiervan op de hoogte? Hebben wij niet het recht om te weten wat KiA daadwerkelijk met onze donaties doet?

        Tegelijkertijd schrijft u dat de KiA-vertegenwoordiger deze vragen zondag a.s. kan beantwoorden, dus zo complex kan het niet zijn. Waarom biedt KiA dan tot nu toe geen volledige transparantie over deze afwegingen, door ze op hun website te publiceren? Omdat KiA weet dat die het Licht niet kunnen verdragen?

        Ik ben benieuwd of de gasten van IDNOWA verteld zijn dat KiA bijvoorbeeld door middel van structurele financiële steun aan de kerk in Ghana daarmee hun uit- en opsluiting steunt. Weten ze dat ze voor de ‘goede doelen’ van KiA als ‘collateral damage’ worden opgeofferd?

        Ik roep mensen op: Je kan een verschil maken. Laat Kerk in Actie je stem horen. Stem met je portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.