Alexandra Matz nieuwe dominee Nieuwe Kerk

Zondagmiddag 13 oktober is Alexandra Matz bevestigd in het ambt van predikant en deed ze haar intrede als dominee van de Nieuwe Kerk. Veel gasten en gemeenteleden vulden de Nieuwe Kerk voor de feestelijke dienst, waaraan de cantorij haar medewerking verleende. De foto’s hieronder zijn gemaakt door Geert van Duinen.

De bevestiging werd gedaan door handoplegging door ds. Tirtsa Liefting-van den Toren (nu haar collega-predikant), studentenpastor ds. Jasja Nottelman, ds. Theo Basoski (studentenpastor en predikant NGK), ds. Rob Bergsma (predikant PKN Berltsum) en Klaas van der Lingen (ouderling van de Nieuwe Kerk).

Na haar bevestiging kreeg Alexandra een prachtige rode stola omgehangen, gemaakt door gemeentelid Rita Berghuis en aangeboden door de wijkgemeente van de Nieuwe Kerk.

De evangelielezing van deze zondag ging over de Emmaüsgangers. In het verhaal verschijnt Jezus aan twee leerlingen, die uitgebreid met hem spreken en uitleg van Jezus krijgen, maar Hem niet herkennen. Dat doen ze pas bij de maaltijd, bij het breken van het brood. In de eerste preek van Alexandra als dominee ging het daarom over samen eten; elkaar ontmoeten bij een maaltijd. Alexandra vertelde dat ze het confronterend vond om te lezen dat net nu zij is bevestigd tot Dienaar van het Woord uit het evangelie blijkt dat zelfs de beste schriftuitleg van Jezus zelf nog niet voldoende is om Hem te herkennen. Blijkbaar is er meer nodig; de maaltijd. Na de preek werd dan ook de Maaltijd van de Heer gevierd.

Na de zegen werd Alexandra toegesproken door mensen uit haar studietijd in Groningen, haar stage in Winsum en haar andere baan bij Ifes. En natuurlijk door de voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Groningen Josha Veger. Alle sprekers waren vol lof over Alexandra en feliciteerden de gemeenteleden van de Nieuwe Kerk met hun nieuwe dominee. De wijkgemeente mag zich gelukkig prijzen en dankbaar zijn voor twee jonge vrouwen die in deze tijd gekozen hebben voor het ambt van predikant. Wat een zegen, voor nu en de toekomst.

Ipe van der Deen

One thought to “Alexandra Matz nieuwe dominee Nieuwe Kerk”

  1. Hartelijk bedankt voor de prachtige foto’s en het verhaal wat Ipe van der Deen er bij heeft geschreven.
    Het was een prachtige dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.