Zomerdagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

Je wereld veranderen met een muisklik  

Alledaagse vragen. Hoe krijg ik die nieuwe buitenband fatsoenlijk op de racefiets, met welk specerij kun je saffraan vervangen, is storing nummer 14 bij de afwasmachine een urgent probleem, en moet ik me zorgen maken over die rode uitslag bij mijn dochtertje?  

Het zijn de vragen die ik aan Google voorleg. Het liefst lees ik daarover dan wat op internetfora, waar particulieren hun mening geven over problemen die anderen voorleggen. Meningen van particulieren die ergens een goede ervaring mee hebben gehad en die delen. Het levert vaak adviezen op die verschillende kanten opgaan, Moet je bij het opleggen van de buitenband nu bij het ventiel beginnen of juist erbij eindigen? Bel je bij die uitslag nu wel de dokter of niet?  

Ik denk dat er nu eenmaal voor de meeste alledaagse problemen geen echte ontwijfelbare of evidence-based antwoorden zijn. Aan het einde van de rit heb ik zelden één echt antwoord. Eerder meerdere antwoorden, waarbij ik dan gerustgesteld ben dat ik het maar gewoon kan proberen en een iets meer geïnformeerde keus maak. Een forumdiscussie waarin de een het ene advies geeft en de ander daar weer een nuance op plaatst of juist het tegenovergestelde adviseert… Het geeft me niet een antwoord, maar in ieder geval een beeld van welke meningen er zijn waaruit ik kan kiezen. Inmiddels eindig ik bij het ventiel, vervang ik saffraan met kurkuma, lossen de meeste storingen zichzelf op en maak ik me weinig zorgen over rode uitslag.  

Mensen zijn over het algemeen zeer selectief zijn in de informatiebronnen die ze aanboren en in het geval van internet met name op websites lezen waarin gelijkgestemden te vinden zijn. Iemand met een linkse politieke voorkeur doet zelden mee aan een discussie op een post bij POWNED, op marokko.nl zelden mensen actief zijn die geen Marokkaanse achtergrond hebben, en de kans is klein dat als je niks hebt met religie en spiritualiteit je dit zomerdagje leest. Over het algemeen zul je als je iets zoekt op internet, vooral je eigen profiel terugvinden en die versterkt zien worden door kennis die in lijn is met de kennis die je al hebt. We zijn zeer goed in staat om juist ideeën die volledig haaks op de jouwe staan, te negeren. Niet per se bewust. Meer als een vegetariër die het Ribhouse voorbij loopt en daar niet de menukaart hoeft te bekijken om er achter te komen of er daar iets lekkers te eten is.  

Zelfs in de alledaagse dingetjes sla ik bewust en onbewust websites over die wel betrekking hebben op mijn vraag, omdat ze te weinig resoneren met wat ik al aan voorkeuren heb. Lijkt iets te vaag, te technisch, achterdochtig, complotterig, te duur, te alternatief, dan is de kans klein dat ik daar naartoe getrokken wordt. Je echt open stellen voor verscheidenheid is ook op het internet moeilijk en ongebruikelijk. Ook daar is het gemakkelijk om in eigen kringetjes te blijven ronddraaien. Ik voel daarmee hoe ontzettend moeilijk het is om echt iets te veranderen in je denken. Een gek idee als je toegang hebt tot zoveel kennis in de wereld. 

Erwin Landman

Zomerdagje is de opvolger van Lentdagje. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag. De schrijvers zijn Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid, Evert Jan Veldman, Alexandra Matz, Erwin Landman, Marieke Laauwen, Arjen Zijderveld, Joanneke Smeenk en Wouke Mollema

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.