Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zomerdienst in De Fontein – Van God gesproken met Heiko Miskotte

zondag 21 juli 09:30 - 10:30

In de serie zomerdiensten met als titel ‘Van God gesproken’, klinken stemmen van theologen die de verschillende voorgangers hebben geïnspireerd. Dat kan zijn in de vorm van een bewerkte preek of meditatie van de betreffende theoloog. Het kan ook ‘gewoon’ een preek zijn, die door de voorganger zelf is geschreven, maar waarin de stem van haar/zijn inspiratiebron een woord meespreekt.

In deze eerste zomerdienst is de theoloog Kornelis Heiko Miskotte (1894 – 1976) onze gesprekspartner. Op zondag 8 februari, een week na de Watersnoodramp die Zeeland en de Zuidholllandse eilanden trof, preekte hij in de Westerkerk in Amsterdam. Hij was in die tijd kerkelijk hoogleraar dogmatiek, christelijke ethiek, kerkrecht en zendingswetenschap, verbonden aan de Universiteit Leiden. Een student schijnt hem indertijd gevraagd te hebben of God iets met de ramp te maken kan hebben. Waarop Miskotte antwoordde: ‘God kan er niets mee te maken hebben, maar God móet er iets mee te maken hebben.’ De tekst voor de preek op de zondag erna was psalm 89, 9 – 12.

Over Miskotte zei ds. Jan Buskes: ‘Wat deze man gelezen en verwerkt heeft, grenst aan het onmogelijke. De kultuur der eeuwen is door zijn hoofd en hart heen gegaan. Maar bij dit alles wist hij en weet hij, weet hij steeds meer van het gezag, dat uitgaat van het Woord Gods. Hij zoekt niet naar dit gezag. Hij probeert het ook niet te funderen. Hij laat het in zijn spreken, preken en schrijven gelden. Zo was en zo is het hem te doen om een echte, zakelijke, verantwoorde moderne theologie, die hij, dankbaar gedenkend wat Karl Barth ons in zijn Dogmatik gegeven heeft, een van de grootste geschenken van deze tijd noemt.’

Voorganger is ds. Evert Jan Veldman. Let op: de dienst is in De Fontein en begint om 9:30 uur

Maandag 15 juli van 19:30 – 21:00 maken we kennis met de preektekst en gaan we erover in gesprek als voorbereiding op de zondag. Laat even weten als je van plan bent om te komen (e.j.veldman@nieuwekerk.org). Koudwatervrees is niet nodig. Nieuwsgierigheid wel.

 

Gegevens

Datum:
zondag 21 juli
Tijd:
09:30 - 10:30
Evenement Categorie:

Locatie

De Fontein
Eikenlaan 255
Groningen, 9741EZ Nederland
+ Google Maps