In Memoriam Rikus Veenstra

Op 30 oktober jl. is overleden Rikus (Henderikus) Veenstra op de leeftijd van 83 jaar. Rikus woonde met Aaf aan het Nassauplein. Rikus was thuis in de Nieuwe Kerk. En met Rikus was jij thuis in de Nieuwe Kerk. Bijna tien jaar lang was hij er koster (1988 – 1998). De boer uit Lutjegast. De man van Philips uit Zevenhuizen. Maar in Stad viel alles op zijn plek. De periode dat hij koster was, werd de mooiste in zijn leven. Velen zeggen over Rikus dat hij wijs was. Maar hij werd het vooral door de ontmoetingen met zo veel verschillende mensen. Zij hebben zijn blik verbreed. En hij heeft met zijn rust en levenservaring hen een thuis geboden. De Nieuwe Kerk bleef zijn kerk, ook toen fysieke beperkingen hem niet meer in staat stelden om koster te zijn. Maar hij bleef de man van het welkom, het luisterend oor en een bemoedigend woord. Tot het echt niet meer ging en zijn plekje in de herenbanken steeds vaker leg bleef. De krachten vloeiden weg. Hij wist dat het onomkeerbaar was. Maar er was geen spoor van zorg. Ja, over Aaf en de kinderen. En dat hij straks niet meer zijn rol als man en vader kon nemen. Maar geen zorg over zichzelf of hoe het met hemzelf zou gaan. Hij had een onverstoorbaar geloof, dat niet meer gestut hoefde te worden met Waarheden. Alleen de liefde telde nog. En die was er ruimschoots in die allerlaatste fase van het leven. Die was er ook tijdens de uitvaart vanuit zijn Nieuwe Kerk. Wat een liefde van zo velen om deze mens. Ja, en om Aaf en de kinderen heen. We lazen de lievelingspsalm van Rikus: psalm 121. Over de schaduw aan je rechterhand en de wachter die niet slaapt. In Lutjegast, waar hij vandaan kwam, hebben we hem begraven.

2 thoughts to “In Memoriam Rikus Veenstra”

  1. Heel veel dank Evert Jan voor de fijne en mooie woorden die jij over onze vader hebt gezegd. Dit maakt dat ik ondanks het verdriet de dienst als helend en troostend heb ervaren. Jannie

  2. Ik sluit mij helemaal aan bij mijn zus Jannie..mijn vader heeft het afscheid gekregen wat hij verdiende..Dank daar voor..

    Dinie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.