Zomerdienst 14 augustus: Geweldloze weerbaarheid

Zondag is de vijfde zomerdienst in een serie van zes over het thema OORLOG en VREDE. Pacifisten worden in het heetst van de strijd vaak beticht van naïviteit. Maar is dat wel terecht? De vereniging Kerk en Vrede kreeg stevige kritiek na haar pleidooi om af te stappen van de westerse strategie om Oekraïne van steeds meer zware wapens te voorzien en alles in het werk te stellen om de partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Alsof dit pleidooi niet gestoeld is op een grondige analyse van het conflict. Over die analyse kun je van mening verschillen. Maar daarmee ben je niet af van een belangrijk spoor in het evangelie, dat nooit went en altijd schuurt: ‘Heb je vijanden lief’.
We lezen Romeinen 12: 1 – 2 . 9 – 21 en Matteüs 5, 43 – 48.

Deze gezamenlijke dienst vindt plaats in de Nieuwe Kerk. Ds. Evert Jan Veldman gaat voor.
Mannes Hofsink bespeelt het orgel.

Digitaal meevieren

Download hier de orde van dienst en de zondagsbrief

Vier de dienst mee via Kerkomroep.

Collectes

Eerste collecte: Kerk in Actie; Egypte: De kerk staat op tegen armoede in het dorp.

Op het platteland van Egypte is de armoede groot. De werkloosheid is enorm en inwoners hebben nauwelijks toekomstperspectief. BLESS, de diaconale organisatie van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, wil de leefomstandigheden in arme dorpen verbeteren door economische ontwikkeling te stimuleren. De armste inwoners krijgen hulp om water en elektriciteit te kunnen betalen en dorpelingen kunnen een microkrediet aanvragen om een eigen bedrijfje te starten. Dankzij een eigen inkomen kunnen hun kinderen naar school en vertrekken minder jongeren naar de stad of buitenland om hun leven op te bouwen. Kerk in Actie steunt het diaconale werk van de Koptisch-Orthodoxe kerk in Egypte.

Tweede collecte: Stedelijk Kerkenwerk

Met de tweede collecte draagt u bij in de vaste kosten van onze kerk. Uit de vijf wijkkerken in Groningen willen we zo elke maand € 3.000 inzamelen. Wij dragen daarmee bij aan het onderhoud van de orgels in de kerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.