Rondom 30 – een impressie

Een grijze dinsdagavond in oktober, in één van de ruimtes van het Nieuwe Kerk Centrum. Op tafel staan twee potten thee (en later komen er nog twee potten bij) en een pot koffie en rondom de tafel zitten zo’n 10 vrouwen en Evert-Jan. Samengekomen rondom Vrouwen in de Bijbel.
Het is de eerste avond van het nieuwe seizoen, met een nieuw thema dit jaar. De groep (waarvan een groot deel al jaren meedoet) heeft vorig jaar stilgestaan bij de verhalen van Jacob, daarvoor lazen we samen het evangelie naar Marcus en voor dit jaar staan er dus verhalen over vrouwen op het programma.
We openen de avond met een rondje kennismaken (want er zijn nieuwe dames bij) en uitwisselen van hoe het met iedereen gaat. Daarna stemmen we af hoe dit jaar vorm gaat krijgen, want behalve Evert-Jan zal ook ds. Alberte van Ess een deel van de avonden gaan leiden. Maar vanavond dus met Evert-Jan waarin we een begin maken met de verhalen van Ruth.
Het verhaal van Ruth en Noömi, we denk het allemaal wel in grote lijnen te kennen. Maar hoe weinig we er eigenlijk van weten blijkt als we in detail naar de tekst gaan kijken. Evert-Jan leest het 1e hoofdstuk van het boek Ruth voor en daarna kijken we zelf in alle rust naar de tekst. We zetten plusjes (bij de dingen die ons positief aanspreken), uitroeptekens en minnetjes (bij de verzen waar we negatief geprikkeld door worden) en vraagtekens (bij de dingen die we niet snappen). Zo bespreken we aan de hand van al die plusjes en minnetjes, uitroeptekens en vraagtekens het hoofdstuk en ontdekken de tekst. En in het gesprek wat er dan ontstaat, leren we bij, ontdekken we hoe de tekst tot ons spreekt en waar het ons raakt.
Wist je bijvoorbeeld dat de naam van Elimelech (de man van God) niets meer betekent dan ‘God is koning’ en dat met de dood van Elimelech meteen de toon van het verhaal wordt gezet (‘God is koning’ is dood). Dat de mannen in het verhaal (letterlijk) nergens meer zijn. Dat Noömi een krachtige vrouw is, die Ruth en Orpa in vrijheid zet en die tekeer durft te gaan tegen haar God. En dat wij, aan het eind van de avond met een cliffhanger naar huis gingen. Want wat aan het einde van het 1e hoofdstuk overblijft, is een spanningsveld over een andere God. Niet van een hiërarchische God wil dit boek vertellen (want ‘God is Koning’ is immers dood). Maar van welke God dan wel? En hoe staat dat in verhouding tot die bijzondere relatie tussen 2 vrouwen, Noömi en Ruth? We gaan het ontdekken dit seizoen!
Wil je meepraten over Ruth en Noömi, over Maria, Eva, of één van die andere bijzondere vrouwen uit de Bijbel? Schuif gerust aan, elke 1e dinsdag van de maand om 20.15 uur in het NKC.