Coronavirus: zorgen, onzekerheid en God die zegt ‘Ik zal er zijn’

Naar Exodus 6-7

‘Dit moet je tegen hen zeggen: “Ik ben de Heer”. Dat zijn de woorden waarmee Mozes naar het volk Israël wordt gestuurd, wat dan nog steeds in slavernij zit. De bemoediging, de hoop en de belofte waarmee God hem op pad stuurt, zijn vervat in die paar woorden, in Gods eigen naam. Zijn naam die zoiets betekent als ‘Ik ben er’ en ‘Ik zal er zijn’.

Het is die belofte, die naam, waar ik aan moest denken rondom de snelle ontwikkelingen van het Coronavirus en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. De ongrijpbaarheid van het virus, de onduidelijkheid over verdere ontwikkelingen, brengen angst met zich mee en confronteren ons met onze eigen kwetsbaarheid. Misschien valt het mee wanneer je jong bent en nog vol energie, maar misschien geldt het des te meer wanneer het bewustzijn van de eigen kwetsbaarheid al veel langer leeft.

Net als voor het volk Israël, zijn het geen woorden die de situatie in één keer veranderen of onze angsten en zorgen zomaar verleden tijd maken, zeker niet. Maar er klinkt wel een belofte in door. DE belofte dat Gods trouw en ontferming niet ophouden, zo waar als hij zelf leeft. God doet zijn naam eer aan, Hij is erbij. Dat is een hoopvolle gedachte.

Dat moedigt ook aan om te midden van alles, die hoop de ruimte te geven. Door verstandig te zijn, dat absoluut, maar dan in het besef dat we niet zonder vertrouwen en zonder die hoop op God kunnen.

Juist ook in deze veertigdagentijd mogen we ons toevertrouwen aan God. Hij kent onze angst, onze kwetsbaarheid, want hij heeft er in gedeeld. Hij is de ultieme uiting van ‘Ik ben er’ en ‘Ik zal er zijn’.

Dat moedigt ook ons, als lichaam van Christus, aan om naar elkaar om te zien en te luisteren en te delen in elkaars angsten en zorgen. Als een doorgaand teken van de God die zegt: ‘Ik zal er zijn’.

Tirtsa Liefting

2 gedachten over “Coronavirus: zorgen, onzekerheid en God die zegt ‘Ik zal er zijn’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.