Wim Wierenga vertelt over de beelduitzendingen

Sinds augustus kunnen we de diensten in de Nieuwe Kerk thuis niet alleen met geluid maar ook met mooie beelden meebeleven. Eén van de mensen aan wie we dit te danken hebben is Wim Wierenga. Hij vertelt over hoe het is om de beelduitzending te verzorgen.

Hoeveel mensen werken er mee aan het per beeld uitzenden van de diensten in de Nieuwe Kerk?

Voor de zondagse uitzending is steeds één persoon aanwezig die het beeld verzorgt. In totaal zijn we met een groep van tien mensen in de leeftijdsdiversiteit die de Nieuwe Kerk heeft. Het leukste is om de dienst zo natuurlijk mogelijk in beeld te brengen.

Was het moeilijk te realiseren?

De realisatie was niet heel moeilijk. Feitelijk hebben we de basisopstelling van de Martinikerk overgenomen en Gert-Jan Verheij heeft een tijd in de kerk rondgekeken naar de beste plek voor de camera. Dat is de plek waar de camera nu elke week staat. Een vaste plek op bijvoorbeeld de burgermeestersbank was ideaal geweest, maar de kroonluchter in het midden van de kerk hangt in de weg. Doordat de camera op een statief staat en vrij te verplaatsen is, zijn de mogelijkheden voor video-opnamen ook een stuk groter geworden.

Gelukkig waren er ook genoeg mensen die mee wilden helpen om de diensten in beeld te brengen.

Wat vind je er het leukste aan als je tijdens een dienst met de camera bezig bent?

Het leukste is om de dienst zo natuurlijk mogelijk in beeld te brengen. In beeld brengen wat er gebeurt in de dienst. De preek is een bijzonder onderdeel van de dienst. Je moet ervoor zorgen dat je af en toe in- en uitzoomt om wat wisseling in het beeld te brengen. Lastig is dat je dat eigenlijk wilt doen als er een nieuw gedeelte in de preek begint, maar de preek is niet altijd beschikbaar op papier.

En wat is het lastigste?

Lastig is bijvoorbeeld de zon die, zeker nu die laag staat, net langs het koororgel de kerk en ook de camera instraalt. Verder moet je ervoor zorgen dat je niet ongewild mensen in beeld brengt.

Kijk je nu anders naar de ruimte van de Nieuwe Kerk?

De Nieuwe Kerk is als gebouw natuurlijk fantastisch. Door de goede kwaliteit van de camera kan er bijvoorbeeld worden ingezoomd op het orgel, zodat je de mensen ook de details van het orgel kunt laten zien. Ook de houtsnedes van de preekstoel zijn mooi om naar voren te halen. De kroonluchter in het midden van de kerk is ook mooi om in beeld te brengen. Zelf gebruik ik die vaak als afsluiter van de kerkdienst.

Wat is de mooiste reactie die jullie van de kijkers hebben gekregen?

Na de herdenkingsdienst van 1 november was er een compliment over de manier waarop de namen in beeld werden gebracht.

Over het algemeen zijn de reacties zeer positief over de kwaliteit van het beeld en de uitzending. Jammer is dat er wat probleempjes zijn bij de live-uitzendingen. Soms valt het beeld uit. Wij kunnen daar als mensen van het beeld niets aan doen. Het is een probleem bij Kerkomroep en KPN, maar zij werken er hard aan om het op te lossen en ik hoop dat het op korte termijn verholpen is. De diensten zijn natuurlijk ook twee weken lang nog te bekijken via www.kerkomroep.nl.

Wil je meehelpen met de uitzendingen? We zoeken mensen die het geluid willen verzorgen: zie hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.