Vier Pasen mee!

Dat hadden we niet kunnen dromen, twee keer Pasen in een gesloten samenleving. Maar we vieren toch het licht aan het einde van de tunnel en vooral het Licht dat sterker is dan de dood. Hieronder zie je in welke (online) vormen en diensten we dat in en rond de Nieuwe Kerk doen.

Kinderdienst

De Kinderdienst is onderweg met Marcus: met een verhaal en de steeds voller wordende Paastakken thuis. Vier thuis mee op Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paasochtend.

Bovendien is Klaas de Rups ook dit jaar van de partij!

PaasChallenge

Stel je voor dat je in een tijdmachine kan stappen, terug naar het jaar 30 van onze jaartelling… Opeens loop je door de straten van Jeruzalem op zoek naar geheime aanwijzingen. Overal kom je QR-codes tegen en ga je het gesprek aan met virtuele gesprekspartners uit de tijd van Jezus. Welkom bij de PaasChallenge op zaterdag 3 april!

Vespers

Elke woensdag in de 40-dagentijd én op maandag, dinsdag en woensdag van de Goede Week zijn er podcastvespers: steeds vanaf 17u beschikbaar.

Met Marcus onderweg – diensten in de Nieuwe Kerk

Deze serie heeft een wat andere vorm dan we gewend zijn. Maar dicht op de huid en open naar God. Muziek en woord, gebed en verbeelding. Het zijn ongewone tijden. Maar geldt dat ook niet van geloven – dat er niks gewoons aan is?

28/3, 9u30Palmpasen: Een ongenode gast
Evert Jan Veldman gaat voor. Aan deze dienst werkt Lutske Folkerts mee. Zij doet belijdenis. Net als de vrouw die inbreekt bij de maaltijd en Jezus zalft met nardusolie.
1/4, 19uWitte Donderdag: Het moet een misverstand zijn!
Tirtsa Liefting gaat voor. Tijdens deze korte dienst op Witte Donderdag staan brood en wijn op tafel.
2/4, 19uGoede Vrijdag: Naakt en nergens zijn
Tirtsa Liefting en Evert Jan Veldman vertolken Marcus. Afgewisseld met korte lezingen uit het evangelie.
4/4, 9u30Paaszondag: Het is groot en het is licht
Veertig dagen lang zijn we met Marcus onderweg geweest. Vanmorgen komen we thuis bij God. Samen vieren we de Maaltijd van de Heer. Voorgangers zijn ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

Paascyclus – Gezamenlijke diensten vanuit de Martinikerk

Naast de diensten in de serie ‘Onderweg met Marcus’ vieren we dit jaar ook samen met andere wijkgemeenten het Paastriduüm, een liturgisch geheel vanaf de avond van Witte Donderdag tot aan de Paasnacht, wanneer het licht van Pasen wordt binnengedragen. Met beeld, woord en muziek herdenken en vieren we het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus. Alle vieringen zijn op de dag zelf vanaf 10:00 online beschikbaar.

Witte Donderdag
Tijdens de laatste maaltijd met zijn leerlingen staat Jezus op van tafel en gaat hij de stoffige voeten van zijn leerlingen wassen.
Goede Vrijdag
De viering van de Goede Vrijdag heeft het karakter van een wake bij het kruis.
Stille Zaterdag
Een korte ingetogen viering naar aanleiding van de graflegging van Jezus en de verdrietige sabbatsrust op de dag voor Pasen.
Paaswake
Met het binnendragen van de nieuwe paaskaars vieren we de overwinning van het licht op het duister: teken van de opstanding van Christus.

Cantatedienst op Eerste Paasdag

Ten slotte is er op Eerste Paasdag ook een Cantatedienst, waarin Bachs opstandingscantate “Christ lag in Todesbanden” zal worden gestreamd.


Nog niet uitgekeken? Kijk het Paasproject van vorig jaar terug: Ondersteboven!

(Kopfoto van Bruno van der Kraan via Unsplash)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.