Thuis in de Nieuwe Kerk: de oecumene van de Binnenstad

> Vier de dienst mee via Kerkomroep (Let op: deze dienst begint om 10 uur.)

> Zie dit bericht voor de kinderdienst.

De derde zondag van januari is het begin van de Week van Gebed voor de Eenheid van de christenen. Deze wordt gevierd met een digidienst van meerdere geloofsgemeenschappen vanuit de Nieuwe Kerk. Het thema is dit jaar: ‘Blijf in mijn liefde’. Het is een oproep van Jezus zelf uit het evangelie volgens Johannes.

Zusters uit de oecumenische kloostergemeenschap in Grandchamp (Zwitserland) wijzen op de verbondenheid met Christus als bron van de vrucht van eenheid. Deze gemeenschap, die het materiaal van de gebedsweek dit jaar voorbereidde, wijdt zichzelf al sinds haar ontstaan aan eenheid en gebed.

Voorgangers in deze dienst zijn Wietse van der Velde (pastoor van de oud-katholieke parochie), Rolf Wagenaar (pastoor van de Rooms Katholieke parochie), Lense Lijzen (predikant van de Remonstrantse Kerk), Sam van Leer (priester van de Anglicaanse Kerk), Nick Everts (theoloog, verbonden aan de Oecumenische Vieringen Groningen) en Tirtsa Liefting (predikant van de Nieuwe Kerk).

De muzikale begeleiding is in handen van Mannes Hofsink (cantor-organist van de Nieuwe Kerk). Elsbeth Vonkeman, Marieke Schuppert en Grietinus Mollema, verzorgen de voorzang.

Collectes

De 1e collecte: ZWO: Zambia, Maatjes voor Aidswezen

Meer dan 20.000 gezinnen in Zambia zijn ouderloos. Gezinnen met kinderen onder de 18 als gezinshoofd. Los van de trauma’s van het verlies van hun ouders aan aids. Het kind dat gezinshoofd is moet zelf het huishouden doen, moet voor inkomen zorgen, moet de andere broertjes en zusjes onderhouden. Hun eigen toekomst valt in duigen. Het lukt hen niet om schoolkosten te betalen, ze hebben ook geen tijd om naar school te gaan. Ze leven vaak in extreme armoede. Meisjes belanden geregeld in de prostitutie. Door uw bijdrage aan Kerk in Actie worden kerkleiders getraind om naar deze kinderen om te kijken. Inmiddels hebben kerkelijke vrijwilligers 500 kind-gezinnen onder hun hoede genomen. Daarnaast worden 75 kinderen die gezinshoofd zijn ook getraind en materieel ondersteund, zodat ze in staat zijn hun gezin te runnen en een opleiding af te maken. Van harte bij u aanbevolen!

De 2e collecte: Protestantse Kerk Nederland: Ondersteuning gemeenten

In onze protestantse kerken zijn tienduizenden mensen actief. Dit werk gebeurt op allerlei terreinen: van pastoraat tot missionaire presentie, van diaconaat tot catechese en van bestuur tot beheer. Met een divers trainingsaanbod helpt de academie van de Protestantse Kerk zowel professionals als vrijwilligers om hun taak zo goed mogelijk te doen. Met de trainingen vergroten werkers in de kerk hun kennis, doen ze ideeën op en wisselen ze ervaringen uit. Zo gaan ze goed toegerust aan de slag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.