Terugblik gemeenteberaad 24 maart

Klaas van der Lingen, voorzitter van de kerkenraad, gaf na de ochtenddienst van 24 maart een update over het beroepingsproces en het beleidsplan. Om financiële redenen is de vacature die tot 5 april openstaat slechts 0,3fte. Dit betekent dat een nieuwe predikant anderhalve dag betaald aan de Nieuwe Kerk kan besteden. Het takenpakket kan daarom niet te breed zijn. De kerkenraad heeft gekozen voor een focus op het voorgaan in de zondagse diensten.

Er is veel vooruitgang in het realiseren van onze beleidsplannen 2022–26. Zo zal er een opleidingsplek voor kerkmusicus worden gerealiseerd, is er meer ‘kindclusiviteit’ gekomen (denk aan de chocoladegroet), is Mosterd zich gaan ontwikkelen, en nog veel meer! Het toegankelijker maken van de Nieuwe Kerk en het aantrekkelijker worden voor verhuur, zo bleek na gesprekken met verschillende partijen, hoeft niet door een glazen aanbouw en doorbreken van de oostwand gerealiseerd te worden. Aantrekkelijker is het strakker inrichten van de kerk, betere belichting en het realiseren van een bar onder een van de balkons. Ook is er vooruitgang in plannen voor een leefgemeenschap met gedocumenteerden en ongedocumenteerden (in samenwerking met de diaconie); en denken we actief over het opzetten van een sociale onderneming rond de Nieuwe Kerk, die voor participatie kan zorgen en middelen kan binnenbrengen. De slides van Klaas’ presentatie kun je hier nalezen.

2 gedachten over “Terugblik gemeenteberaad 24 maart”

  1. Het is een moeilijk te verteren zaak dat in de vacature ds. Evert Jan Veldman zijn opvolger V/M) slechts 12 uur per week mag invullen. Dat de focus is gericht op het voorgaan in de Eredienst juich ik toe.
    Maar, ds. Veldman had een voltijds aanstelling waarvan 70% voor de NK-Gemeente en 30% voor het Stedelijke Diaconaat. Van zijn 28 uur voor de NK blijft minder dan de helft over en van de 12 uur Stedelijk Diaconaat zie ik niets terug.
    Zijn er mogelijkheden om via financiële acties tot andere besluiten te komen?

    1. Dat zou natuurlijk mooi zijn, om toch meer financiële ruimte te maken. Wellicht lukt dat inderdaad met de plannen voor een sociale onderneming rond de Nieuwe Kerk!
      Voor nu moeten we er rekening mee houden dat we (de Protestantse Gemeente Groningen, om precies te zijn) ook tegen 2030 onze rekeningen kunnen betalen. Daarom een inderdaad teruggebracht urenaantal voor de Nieuwe Kerk, helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.