Paascyclus 2021

Dit jaar vieren we samen met andere wijkgemeenten het Paastriduüm, een liturgisch geheel vanaf de avond van Witte Donderdag tot aan de Paasnacht, wanneer het licht van Pasen wordt binnengedragen. Met beeld, woord en muziek herdenken en vieren we het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus. Alle vieringen zijn op de dag zelf vanaf 10:00 online beschikbaar (via kerkomroep en het YouTubekanaal van de Nieuwe Kerk).

Zie ook dit overzicht voor de andere vieringen van de Nieuwe Kerk, zoals de diensten ‘Met Marcus onderweg’, de kinderdienst, en de Cantatedienst.


Witte donderdag

Tijdens de laatste maaltijd met zijn leerlingen staat Jezus op van tafel en gaat hij de stoffige voeten van zijn leerlingen wassen. Een dienaar die zich buigt onder de voeten van zijn leerlingen. ‘Ubi caritas et amor, Deus ibi est.’

Medewerkers aan deze viering zijn: Matty Metzlar en Evert Jan Veldman (voorgangers), Cobie Kamminga (lector), Mannes Hofsink (orgel), Alina Rozeboom, Judith Bouma, Martin Herz en Roele Kok (zang).


Goede Vrijdag

De viering van de Goede Vrijdag heeft het karakter van een wake bij het kruis. We staan stil bij een zevental kruiswegstaties van Martien van Woerkum. We luisteren naar het ‘Stabat mater’, vertaald door Willem Wilmink en op muziek gezet door Peter Rippen. We bidden tenslotte de Goede Vrijdag gebeden.

Medewerkers aan deze viering zijn: Marga Baas, Marjanne Binsbergen, Alberte van Ess (spreekstemmen), Mannes Hofsink (orgel), Peter Rippen (piano), Anneke van der Heide, Karin Heesen, Martijn Jager en Simon Gjaltema (zang).


Stille Zaterdag

Een korte ingetogen viering naar aanleiding van de graflegging van Jezus en de verdrietige sabbatsrust op de dag voor Pasen. De viering heeft een verstillend karakter, waarin klassieke lezingen samengebracht wordt met poëzie.

De viering is zowel afzonderlijk als in combinatie met de Paaswake te bekijken.

Medewerkers aan deze viering zijn: Nick Everts (voorganger), Mannes Hofsink (piano/cantor), Alina Rozeboom, Judith Bouma, Martin Herz en Roele Kok (zang).


Paaswake

Met het binnendragen van de nieuwe paaskaars vieren we de overwinning van het licht op het duister: teken van de opstanding van Christus. Dit wordt voorgezet met de geloofsbelijdenis en doopvernieuwing, de lezing van het evangelie van de verrijzenis en in het breken van brood en wijn.

Medewerkers aan deze viering: Nick Everts en Tirtsa Liefting (voorgangers), Jan Haak, Hans van der Veen, Ben Hanewinkel en Joanneke Smeenk (lectoren), Mannes Hofsink (piano/cantor), Alina Rozeboom, Judith Bouma, Martin Herz en Roele Kok (zang).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.