Onderweg met Marcus

De Veertigdagentijd begint op woensdag 17 februari (Aswoensdag). Met de evangelist Marcus gaan we onderweg naar Pasen. De zondagse diensten vanuit de Nieuwe Kerk zullen er anders uitzien: klein – persoonlijk – ingetogen.

Waarom niet gewoon, zoals we gewend zijn? Omdat het geen gewone tijd is. Zonder mensen in de kerk en met alle beperkingen van de zang wordt de bodem onder de liturgie, zoals we die gewend zijn, wel heel erg dun. Net als deze tijd is ook God niet ‘gewoon’. God laat zich ook ontmoeten in andere vormen. Anders waren we er niet aan begonnen. Ja, dat is misschien wel de winst bij alles wat we nu zo missen. De herontdekking dat het niet gewoon is wat we zondag aan zondag mogen vieren.

Elke dienst vertelt een verhaal. Marcus vertelt hoe hij met Jezus meegaat en wat het met hem doet. Wij sluiten daarbij aan in woord en muziek, verbeelding en gebed. Zo wordt het ons verhaal. Zo zijn we onderweg met Marcus.

Wie is Marcus? We zien in hem de jongste van de vier evangelisten. Een beetje zoals de schilder Jacob Jordaens (1593 – 1678) hem ziet in zijn schilderij dat in het Louvre hangt. Een jongeman uit de betere kringen van Jeruzalem, een wereldbewoner met contacten ver over de grenzen van Judea en Jeruzalem. Misschien is hij inderdaad wel die jongeman die in Gethsemane naakt wegvluchtte en zijn hemd achterliet in de handen van een van de leden van het arrestatieteam. (Marcus 14, 52)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.