Nieuwe Kerk krijgt eigen nieuwe gezangen: De achtste dag

De Nieuwe Kerk krijgt nieuwe, speciaal voor de kerk geschreven gezangen, het zogeheten ‘ordinarium’. Het ordinarium zijn de vaste gezangen, zoals het kyrie, gloria en sanctus, die bij ons in de kerk worden gezongen tijdens diensten waarbij het avondmaal gevierd wordt. Liedschrijver Andries Govaart en cantor-organist Mannes Hofsink schreven in opdracht van de liturgiecommissie de tekst en muziek van het ordinarium, dialogen en acclamaties. Op Eerste Pinksterdag, 28 mei, wordt het ordinarium ‘De achtste dag’ voor het eerst gebruikt.

Eigentijds
In het Nieuwe Liedboek voor de Kerken komt een aantal verschillende liederen voor het ordinarium voor, maar die zijn vaak al meer dan zestig jaar oud. Het ordinarium ‘De achtste dag’ is een eigentijdse vertaling in een toonzetting die geschikt is voor de gemeente, cantorij en begeleiding door het orgel van de Nieuwe Kerk. De titel ‘De achtste dag’ verwijst naar de achthoekige vorm van het monumentale kerkgebouw.

Nieuwe muziek
De aanleiding voor een eigen orde van dienst was het 75-jarig bestaan van de Cantorij van de Nieuwe Kerk in 2022. Onze kerk vindt kerkmuziek belangrijk en wil een broedplaats zijn voor nieuwe muziek, die ook in de rest van Nederland uitgevoerd kan worden. Daarom wordt het ordinarium ook uitgegeven door het Centrum voor Kerkzang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.