Leer mensen kennen in de Nieuwe Kerk

Schuif aan op een thema-avond en leg nieuwe verbindingen! Op maandagavond 27 juni denken we samen na over onze omgeving en over veranderingen aan iconische gebouwen daarin. Pieter Bootsma neemt ons mee. Er is vanaf 19:30 uur koffie en we beginnen om 20 uur. Natuurlijk in onze iconische Nieuwe Kerk zelf!

Aan het Nieuwe Kerkhof – hij woonde aan de Noorderkerkstraat 14 – bracht de schrijvende schilder Jean-Paul Franssens zijn jeugd door:

Van Willem Ellerbroek kreeg ik vorige week op mijn verjaardag een ansichtkaart. Een luchtopname, haarscherp, van de Nieuwe Kerk in een weids en winters stadsgezicht. Het Nieuwe Kerkhof, wat heeft hij mij gelukkig gemaakt met die kaart. Ik ben de ansicht gaan aftasten met een loep. De oudere bomen langs de vier paden ken ik stuk voor stuk, oude dierbaren uit een lang voorbij verleden. De achtertuinen , dat ene schuurtje, dat stukje dak waarvan je kon afglijden. De tuin met de zoete appeltjes van de halfblinde mevrouw. “Er is één die jullie ziet als je steelt en die is daar”. Ze wees naar boven en bedoelde natuurlijk God zelf, maar wij dachten dat er ergens een politieagent stond te loeren.

(Uit Roos Custers en Nick ter Wal, Literaire wandeling Groningen, Uitgeverij Kleine Uil, 2020, p. 55)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.