Koorzang in de Nieuwe Kerk

Dit najaar zullen onze koren weer in de Nieuwe Kerk gaan zingen! Het Cantateconsort, de Cantorij van de Nieuwe Kerk en Choral Voices zullen in aangepaste vorm weer mee gestalte gaan geven aan de liturgie in de Nieuwe Kerk.

Choral Voices

Eigenlijk stond voor komende zondag, 20 september, de eerste Evensong weer op het programma. Dit kan vanwege ziekte helaas niet doorgaan. Maar op 18 oktober hoopt Choral Voices weer een Evensong te kunnen verzorgen.

Cantate Consort

Op 4 oktober zal de eerste cantate van dit seizoen klinken, Johann Sebastian Bachs Ärgre dich, o Seele, nicht, BWV 186. Het Cantate Consort wordt geleid door Jelte Hulzebos. De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), David van Laar (alt), Mattijs Hoogendijk (tenor) en Joep van Geffen (bas).

Bach schreef de cantate BWV 186 ‘Ärgre dich, o Seele, nicht’ oorspronkelijk voor de derde adventszondag van 1716, in de periode dat hij in Weimar werkte. Hij bewerkte de cantate vervolgens door enkele delen toe te voegen, zodanig dat het voor de 7de zondag na Trinitatis bruikbaar werd. Zo werd het werk op 11 juli 1723, kort na Bach’s aanstelling als Thomaskantor in Leipzig uitgevoerd. De cantatetekst is gebaseerd op de tekst uit Marcus 8 waar wordt verhaald van de spijziging van vierduizend mensen die Jezus volgden. De cantate heeft een prachtig openingskoor en aria’s, waarbij de sopraanaria in het tweede deel van de cantate van pure schoonheid is.

Voorganger in deze Cantatedienst, die zoals gewoonlijk om 17 uur begint, is Evert Jan Veldman. Stef Tuinstra bespeelt het orgel. Toegang is gratis, na aanmelding via de website van de Nieuwe Kerk (vanaf een week van tevoren wordt het aanmeldformulier opengesteld).

Cantorij

Op de tweede zondag van oktober, dus 10 oktober, hoopt de Cantorij weer voor het eerst haar bijdrage te kunnen leveren aan de ochtenddienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.