KONINGSDAG ORGELCONCERT

Op zaterdag 27 april 2019 geeft organist Jaap de Kok om 13.00 uur een feestelijk orgelconcert op het monumentale orgel in de Nieuwe Kerk in Groningen. De toegang is gratis.

Het programma
Het programma is vrolijk en afwisselend waarbij het orgel op veel verschillende manieren te horen zal zijn. Aan het begin van het concert wordt u meegenomen naar het stadpaleis van Prinses Amalia van Pruisen in Berlijn. In dit paleis liet zij in 1755 een orgel bouwen met maar liefst 22 registers, twee klavieren en zelfstandig pedaal. Emanuel Bach schreef als leraar o.a. de sonate die u vandaag hoort voor deze prinses op dit orgel.
Daarna wordt u meegenomen door de schoonheid van BWV 664: een trio over het koraal ‘Allein Gott in der höh sei ehr’. Eer aan de hemelse koning. Met het slotstuk ‘Merck toch hoe sterk’ van Cor Kee krijgt het concert een verassende wending en eindigt het concert bij de slotvariatie over dit lied spetterend waarbij het orgel haar volle krachten zal tonen! Oja, het lied ‘Merck toch hoe sterk’ is ook een geliefd lied bij menig studentenvereniging in Groningen…

Het orgel
Het orgel in de Nieuwe Kerk is in 1830/1831 gebouwd door Johannes Wilhelmus Timpe, een Groninger orgelbouwer. Het front is een vrije kopie van het orgelfront van de Bavo in Haarlem. Het heeft maar liefst 45 registers. Timpe was nog een bouwer in de oude traditie, maar hij wilde ook aansluiten bij de veranderende smaak in de 19e eeuw. Hierdoor kan er veel verschillende muziek op het grote instrument gespeeld worden en is het een heel veelzijdig orgel met veel prachtige klanken. Het is recent gerestaureerd.

De organist
Jaap de Kok (1998) studeert aan het Prins Claus Conservatorium bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Daarnaast krijgt hij pianolessen van Nata Tsvereli. Jaap heeft masterclasses gevolgd bij Wolfgang Zerer, Paola Crivellaro, Ville Urponen en Christophe Mantoux.

Op 13 oktober 2018 was Jaap winnaar van het conservatorium klassement tijdens het SGO orgelconcours in de Martinikerk te Groningen.

Naast orgel studeert Jaap hoofdvak Koordirectie bij Louis Buskens. Hij krijgt als bijvak zang van Marcel Reijans. Jaap is dirigent van het Agricola Consort, wat hij eind 2017 oprichtte. Het Agricola Consort verleent onder andere medewerking tijdens diensten, psalmen- en woensdagvespers in de Martinikerk te Groningen. Op Goede Vrijdag – een week geleden – dirigeerde Jaap de Kok de Cantorij van de Nieuwe Kerk.

Jaap is één van de vaste organisten in IJsselmuiden en Wilsum. Daarnaast begeleidt hij regelmatig koren met orgel en piano. Ook valt hij soms in als dirigent bij andere koren. Tot slot geeft hij orgel- en pianolessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.