Kennismaken met Mariëlle Splint

Mariëlle Splint werkt als predikant-geestelijk verzorger bij Lentis. De kerkenraad van de Nieuwe Kerk heeft het voornemen uitgesproken om haar te beroepen om haar voor dat werk uit te zenden. Voordat zo’n procedure rond is vergaat natuurlijk enige tijd, maar hopelijk kan het beroep in de loop van dit voorjaar daadwerkelijk worden uitgebracht. Mariëlle is lid van de Nieuwe Kerkgemeente, maar niet iedereen zal haar persoonlijk kennen. We maken nader kennis met haar!

Mariëlle, hoe ziet jouw werk eruit?

Eigenlijk doe ik als geestelijk verzorger het werk van een predikant, maar dan voor de bewoners van een instelling. Het werk is soms best een uitdaging. De mensen met wie ik spreek hebben vaak geen makkelijk leven gehad. Individuele gesprekken of pastoraat is een hoofdtaak. Daarnaast verzorg ik vieringen op zondag, groepsgesprekken en draag ik bij aan ethische reflectie en beleidsvorming binnen de organisatie. Ik spreek ook geregeld met mensen die niet gelovig zijn maar worstelen met zingevingsvragen. Als geestelijk verzorger probeer je aan te sluiten bij de levensbeschouwing van de bewoner. Binnen dat kader verken je samen de vragen en mogelijke antwoorden, als die er zijn.

Wat is Lentis eigenlijk voor organisatie?

Lentis is een grote organisatie die in Zuidlaren (Dennenoord), Groningen-stad en in de provincie vestigingen heeft. Ook is Lentis op wijkniveau betrokken bij kwetsbare mensen via FACT teams. Mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht. Onderdeel van Lentis is Dignis, een tak van de organisatie die ouderenzorg biedt. Ik werk voor zowel Lentis als Dignis, op dit moment met name in Zuidlaren en Groningen-stad.  

Wat is voor jou het aantrekkelijke of inspirerende van dit werk?

Ik koos voor de psychiatrie omdat ik me aangetrokken voel tot mensen die het leven vanuit een ander perspectief bekijken. Zij houden me bij de les. Wat voor de een vanzelfsprekend is roept bij een ander vragen op, bijvoorbeeld over de manier waarop onze samenleving georganiseerd is of de manier waarop we samen kerk zijn. Hun verhalen houden me met beide benen op de grond.

Wat is je achtergrond en hoe ben je bij dit werk terecht gekomen?

Ik ben geboren in Hilversum en getogen in Huizen. In 2020 studeerde ik af aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Ik heb de opleiding tot predikant afgerond met de specialisatie geestelijke verzorging. Voor mijn opleiding wilde ik graag stage lopen in de psychiatrie, en zo kwam ik bij Lentis terecht.

Wat ben jij voor iemand en hoe zie je dat terugkomen in je werk?

In de coronatijd heb ik mijn liefde voor wandelen en de natuur (her)ontdekt. Wandelen met bewoners was ook een veilige methode om met elkaar in gesprek te gaan. Ik zie mezelf als een liefhebber van kunst, mag ook graag tekenen, schrijven, schilderen en filmpjes maken. Mijn jeugd stond in het teken van ballet. In mijn werk bij Lentis zet ik die creativiteit ook in, onder andere om bewoners te ondersteunen bij hun kunstzinnige ambities. In de Ontmoetingskerk op Dennenoord hebben we altijd wel werk hangen van bewoners dat kan worden bewonderd. Op die manier dragen we een klein stukje bij aan een mooiere wereld.           

Wat betekent het voor de Nieuwe Kerk dat je daar beroepen wordt en wat zullen Nieuwe Kerkers daarvan merken?

Gemeentepredikanten van de PKN worden doorgaans in het ambt bevestigd door de gemeente die hen beroept. Omdat bewoners van Lentis geen zelfstandige kerkgemeente vormen kunnen zij mij niet zelf beroepen. De gemeente van de Nieuwe Kerk beroept mij als het ware ten behoeve van hen. In een dienst word ik in het ambt bevestigd en door de gemeente van de Nieuwe Kerk naar Lentis gezonden om daar predikant-geestelijk verzorger te zijn voor de bewoners.

Waarom heb je juist voor de Nieuwe Kerk gekozen als zendende gemeente?

Als student bezocht ik in Groningen verschillende kerken. Ik koos ervoor om belijdenis te doen bij de Nieuwe Kerk. De Nieuwe Kerk heeft affiniteit met kunst en liturgie, maar hecht ook belang aan een stevige diaconale presentie. Daar voel ik mij bij thuis.

Wat zie jij uiteindelijk als je opdracht?

Dienstbaar te zijn aan mijn medemens. Het beeld van de voetwassing is daarbij belangrijk voor mij. Rembrandt maakte ooit een schets van dit verhaal, een afbeelding daarvan staat ingelijst op mijn bureau. Vanuit de opleiding leerden we ook over het belang om als kerk present te zijn, ook bij lijden dat soms uitzichtloos is of zo kan voelen. Jezus had juist ook oog voor mensen die het moeilijk hebben, die aan de rand van de samenleving staan. Ik vind het een voorrecht dat ik dit in zijn geest voort mag zetten.

We bedanken Mariëlle en zien uit naar het moment dat de Nieuwe Kerk haar daadwerkelijk kan beroepen. U wordt natuurlijk op de hoogte gehouden!

2 gedachten over “Kennismaken met Mariëlle Splint”

  1. Heel mooi om het interview te lezen en dat Mariëlle te lezen EN dat ze kiest voor de kwetsbare mensen in de maatschappij.
    Dat ze de voetwassing noemt hier als een beeld hoe ze staat in deze wereld is sterk en ontroerend.
    Ook ben ik verheugd dat ze gezegend mag worden in de Nieuwe Kerk.
    Piet Niemeijer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.