Johannes-Passion op 3 april

De Cantatedienst van 3 april staat geheel in het teken van de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach (BWV 245).

Jelte Hulzebos leidt het Cantate Consort, barokorkest en solisten. De solisten zijn Han Warmelink (tenor, evangelist), Luuk Tuinder (bas, Christus), Christy Luth (sopraan), Marijke Beute (alt), Twan van der Wolde (tenor) en Nanco de Vries (bas).

Van oudsher werden er in Leipzig passies en passionsballaden uitgevoerd. Deze traditie mondt in het begin van de 18de eeuw uit in een uitgebreide passietoonzetting van Johann Kuhnau, bestaande uit  recitatieven, aria’s, en instrumentale delen. Bach vervolgt deze ingeslagen weg en schrijft in het eerste jaar van zijn aanstelling als cantor de Johannes-Passion.

De tekst van het Johannesevangelie, getoonzet in de recitatieven, is de kern van het werk. De vrije poëzie in de vorm van aria’s en koralen is het commentaar op het lijdensverhaal en de reactie van de gelovigen. De vele korte en felle koordelen maken de handeling zeer levendig en verlenen haar veel dramatiek. Bach werkt door middel van deze elementen het lijdensevangelie uit tot een omvang en intensiteit die al zijn voorgaande kerkmuziek overstijgt. Een meesterwerk dat ook na bijna driehonderd jaar het hart raakt.

Voorganger is ds. Evert Jan Veldman. Organist: Mannes Hofsink.

Kom ook: 3 april van 17 uur tot ongeveer 19 uur. Toegang gratis, collecte bij de uitgang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.