Ionavieringen: een pas op de plaats

Zeven jaar lang droegen pelgrims naar Iona de maandelijkse Ionaviering in Groningen. Daarin werd de liturgie gevolgd, die in de Abdij van Iona op dinsdagavond wordt gevierd: de ‘Healing Service’. In Groningen noemden we die: de gebedsdienst voor heelwording. Begonnen in de Nieuwe Kerk in 2010. Daarna in de Martinikerk als deel van het programma van ‘Schoonheid met een Ziel’. En in de afgelopen twee jaar in de Doopsgezinde Kerk.

Voorlopig komt er een eind aan deze vieringen. De draagkracht van de Ionagroep Groningen nam af. Het bezoekersaantal bleef klein. En het lukte de groep onvoldoende om de liturgie uit Iona bekendheid te geven bij een bredere groep belangstellenden.

Toch.. Menigeen is geraakt door de liederen uit Iona, door de spiritualiteit die daarin meekomt, door het ritueel van de handoplegging en het pianospel van Stef Tuinstra. Iona is niet weg. De inspiratie blijft. En de gebedsdienst voor heelwording heeft iets toe te voegen aan wat er in Groningen en Ommeland aan liturgie wordt aangeboden. De kunst zal zijn om dat op een nieuwe manier, en ook met nieuwe mensen, te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.