In memoriam Aart van Haarlem (oud-predikant)

Op 8 november overleed Aart van Haarlem, van 1969 – 1992 als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente Groningen. Een in memoriam door Martie Bernardus.

Aart van Haarlem werd geboren op 9 juli 1929 te Leiden, volgde de middelbare school en studeerde aansluitend theologie. Studeren was niet gebruikelijk in het gezin waar hij uit kwam. Hij was de eerste die naar de universiteit ging.

Hij trouwde in 1955 en ze gingen naar Nieuw- en Sint Joosland in Zeeland, zijn eerste gemeente. Hier werden hun 3 kinderen geboren, Bert Jan, Henk Jan en Nellemieke. In 1961 promoveerde Aart.

Op 26 oktober 1969 deed hij zijn intrede in de Aa-Kerk. Hij vervulde de vacature die vrijgekomen was na het emeritaat en overlijden van ds. Uitman op 30 april 1969. Hij werd predikant van de Schilderswijk en de Binnenstad, de toenmalige wijk 5 en wijk 6. Ze gingen wonen aan de Hofstede de Grootkade. Niet lang daarna werd de wijk Oosterpoort, na vertrek van ds. Molenaar, aan van Haarlem doorgeschoven. Een enorme oppervlakte om pastoraal te bewerken, wat in samenwerking met de kerkenraden en de toen nog bloeiende HVD’s, heel goed functioneerde.

Ook de Aa-Kerk ging sluiten voor de erediensten en de Schilderswijk werd ingelijfd bij de Nieuwe Kerk. Als collega werd ds. Reerds beroepen in de Oranjewijk. Functioneerden de kerkenraden eerst nog afzonderlijk van elkaar, na een paar jaar werden ook die samengevoegd. Aansluitend kwam het Federatieve samenwerkingsverband met de Gereformeerde Kerk van de Kraneweg. Toen werd het al gauw een driemanschap met ds. Wielemaker erbij.

Van Haarlem heeft heel wat veranderingsprocessen in Groningen meegemaakt, maar bleef altijd dezelfde rustige kalme man, één die alles uiterlijk stoïcijns onderging en nergens nerveus van werd. Met heel veel plezier en veel vriendschap van zijn trouwe medewerkers hebben zij hier 23 jaar gewoond.

Op 16 november 1992 ging Aart met emeritaat en nam hij in een bomvolle Nieuwe Kerk afscheid. De foto die nu nog hangt in het Nieuwe Kerk-Centrum is op die dag genomen. Aansluitend zijn ze verhuisd naar Amersfoort, een keuze om wat dichter bij de kinderen te wonen.

Lief en leed bleef ook hen niet bespaard, eerst het plotselinge overlijden van hun schoondochter Joke op jonge leeftijd en bijna 3 jaar geleden het plotselinge overlijden van hun dierbare zoon Henk-Jan. 

Tot aan zijn dood was van Haarlem een vitale man, zijn laatste preek heeft hij gehouden rond zijn 90ste verjaardag. Al was het uiterlijk misschien niet zo zichtbaar, Aart was een man met heel veel humor.

Ondanks zijn hoge leeftijd is zijn overlijden bij velen, ook hier in Groningen, als een schok ervaren. 16 november 2020 was Aart van Haarlems laatste definitieve afscheidsdienst. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.