Ich geh’ und suche mit Verlangen – Cantatedienst van 6 maart

Zoeken en verlangen, in 2022 maar ook in 1726. Laat je inspireren door Bachs Ich geh’ und suche mit Verlangen. De cantatedienst begint om 17 uur. Je hoeft je niet aan te melden: wees welkom!

Medewerkenden

De solisten in deze cantatedienst zijn Tanja Obalski (sopraan) en Nanco de Vries (bas). De solisten en het barokorkest staan onder leiding van Jelte Hulzebos. Stef Tuinstra is organist. Voorganger is ds. Ruth Peetoom.

Over de muziek

Bach componeerde deze solocantate, die BWV-nummer 49 heeft meegekregen, voor de 20e zondag na Trinitatis in 1726. In de lezing voor die zondag gaat het over een koninklijk bruiloftsmaal. Bach toonzet dan ook een dialoog tussen Christus (de bas) en de ziel van de gelovige (de sopraan) – oftewel Christus als bruidegom en de gelovige als bruid.

Het orgel speelt in vrijwel alle delen van de cantate een belangrijke solistische rol.  De sinfonia is waarschijnlijk een transcriptie van een solocon­cert. In de sopraan-aria valt het gebruik van de violoncello piccolo op, in combinatie met de hobo d’amore een lust voor het oor.

Een meesterlijke afsluiting van deze cantate vormt tenslotte het virtuoos gecomponeerde duet met daarin de laatste strofe van het lied Wie schön leuchtet der Morgenstern, omspeeld door orkest en orgel.

Bezoek ook cantatediensten.nl.

Bijdragen

Toegang tot deze dienst is gratis. Er zal bij de uitgang een collecte zijn. Je kunt ook op een ander tijdstip doneren door hier, op deze link te klikken of onderstaande code te scannen.

Voor uw agenda: In de volgende cantatedienst zal de Johannespassie worden uitgevoerd. Dat zal op 3 april zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.