Feest voor buurt en Nieuwe Kerkers

‘Ik kijk in mijn agenda. 24 juni valt op een vrijdag. Een mooie dag om midzomer te vieren, toch? Ik zie ons al zitten tussen de bomen. Het is hoog tijd voor weer eens een echte buurtmaaltijd,’ schreef Evert Jan Veldman in januari in een column voor buurtmagazine Kop d’r Veur. (Lees de hele column hieronder!)

Nieuwe Kerkers en buurtgenoten: hartelijk welkom op de buurtmaaltijd! Aanmelden kan via deze link:

https://forms.gle/fHBRDjYbGMHhiiSC6


Dit is de column uit Kop d’r Veur:

De zomer is in aantocht

Misschien denk je: ‘Die is niet helemaal fris meer. Hij heeft een klap van de mallemolen gehad, die lockdown heet.’ Het zou zo maar kunnen. Misschien checken idiote ideeën, die ineens bij me opkomen, af of ik nog niet voorgoed in slaap gesukkeld ben. ‘De zomer is in aantocht,’ zeg ik op 4 januari bij 4˚Celsius tijdens de wandeling tegen mijn hond. Hij kijkt me aan en tilt zijn poot nog eens op. ‘Verder alles goed met je?’ Gekke gedachten delen is een deel van mijn werk. Ik word er voor betaald.

Het is toch weer dat Nieuwe Kerkhof dat me midden in de winter aan de zomer doet denken. Alsof het blij vooruitzicht tussen de bomen voor het oprapen ligt. In een tuin liggen de seizoenen dichter bij elkaar dan in je agenda. Een knop helpt om je het volle groen voor te stellen.

Nu ik het mijn hond gezegd heb, wil ik het ook niet meer loslaten: de zomer is in aantocht. ‘Leer van de vijgenboom deze les, wanneer zijn hout al zacht wordt en de bladeren uitbotten, weet je dat de zomer in aantocht is,’ zegt Jezus tegen zijn vrienden. Hij zegt het als het aardig wintert in zijn leven. Ja, het helpt wel om dominee te zijn. In de kerk gaat het in de winter regelmatig over de zomer die komt. 

Ik kijk in mijn agenda. 24 juni valt op een vrijdag. Een mooie dag om midzomer te vieren, toch? Ik zie ons al zitten tussen de bomen. Het is hoog tijd voor weer eens een echte buurtmaaltijd. Wie weet zelfs voor dansen met Jansen? Nadat ik er met mijn hond over gehad heb, bel ik met Mannes, de cantor organist van de Nieuwe Kerk. ‘Zin in een heidens feest?,’ vraag ik. ‘Een wat..?’ Als ik mijn gekke gedachten ook met hem heb gedeeld, zegt hij: ‘24 juni! Staat genoteerd.’

Lang voor hier een kerk stond, werd de Midzomernacht gezien als een magische tijd waarin het onmogelijke mogelijk werd. Ik kijk er naar uit dat we wereldwijd en in de buurt boven ‘kan niet’, ‘mag niet’ en ‘het wordt nooit meer wat’ uitkomen. Met liefde voor de aarde, voor het Nieuwe Kerkhof en voor elkaar. Om dan tijdens het eten gekke gedachten met elkaar te delen, die alle cynisme ondergraven en waartegen zelfs het terechte pessimisme geen verweer heeft.

Ik neem mijn hond mee. Mannes zal er zijn. En ik hoop van harte dat jij er ook zult zijn. 24 juni is trouwens tot feest van Sint Jan (Johannes de Doper) omgedoopt, zoals het Midwinterfeest tot Kerstfeest is geworden. Dus ook de Nieuwe Kerk kan het feestje meevieren.

Evert Jan Veldman           

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.