Eindelijk weer een Evensong! Kom ook op 19 september

> Kijk de dienst mee via Kerkomroep.

> De dienst bijwonen? Scroll naar beneden of tik hier om u aan te melden (tot 13 uur op zondag).

Over de dienst

Eindelijk, eindelijk mogen we weer zingen! In deze eerste Choral Evensong na de lockdown van maart 2020 barsten we uit in jubelklanken met onder andere Psalm 81, Psalm 150 (samenzang) en het Loflied op de schepping van Franciscus van Assisi. Choral Voices staat onder leiding van Daniël Rouwkema. Mannes Hofsink bespeelt het orgel. Voorganger is ds. Evert Jan Veldman.

Over de muziek

Als Introit klinkt het Exultate Deo van de Nederlandse componist Willem Andriessen (1887–1964). De tekstis afkomstig uit Psalm 81:2–4: ‘Jubel voor God, onze sterkte, juich voor de God van Jakob, zing een lied en sla de tamboerijn, speel op de harp en de lieflijke lier, blaas op de ramshoorn bij nieuwemaan en bij vollemaan voor onze feestdag.’

De muziek voor de Preces and Responses is van de Schotse componist Peter Nardone. Een hedendaagse componist, geboren in 1965 en o.a. Director of Music bij Chelmsford Cathedral. 

Charles Villiers Stanfords Magnificat en Nunc Dimittis in C behoren volgens kenners tot de belangrijkste en meest blijvende bijdragen aan het kathedraal repertoire van de periode rond 1900. Stanford (1852-1924), van oorsprong een Ier, was een van de gangmakers van de Engelse muzikale renaissance aan het begin van de twintigste eeuw. Een vruchtbaar romanticus met een oeuvre van bijna 200 werken. In onze tijd leeft hij vooral voort in zijn kerkmuziek, hij is een van de meest gespeelde componisten in de Anglicaanse kerk. Hoor hoe in het Nunc Dimittis alle stemmen uitbarsten in ‘a light to lighten the gentiles’, en u begrijpt waarom.

De chant bij psalm 81 is van Malcolm Archer, nog zo’n eigentijdse componist (*1952), hij was o.a. Director of Music bij St Pauls en Winchester Cathedral. Van hem is ook het anthem All creatures of our God and King, een vrije bewerking van het bekende Zonnelied van Franciscus van Assisi. In dit uitbundige loflied stelt  Franciscus zich op als medeschepsel van zon, maan, vuur en water, wind, lucht en aarde. Dat was in 1225 al bijzonder, en eigenlijk is het dat nog steeds. Niet voor niets begon paus Franciscus zijn encycliek van 2015 (over vervuiling en klimaat) met dezelfde woorden: Laudato si (wees geprezen).

De hymn, All through the night, zult u zeker mee kunnen zingen. De melodie is over de hele wereld bekend van de befaamde Welshe mannenkoren: Ar hyd y nos, een traditional die al vermeld wordt in Edward Jones’ Musical and Poetical Relics of the Welsh Bards uit 1784. Folk- en popzangers van Paul Simon tot Cindy Lauper gaven er hun eigen draai aan, maar wij houden het op de kerkelijke berijming van Reginald Heber en Richard Whately.

Zie voor meer informatie over het koor: www.choralvoices.nl

Mogelijkheid tot bijwonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.