‘Es wartet alles auf dich’: Cantatedienst

Op zondag 2 februari klinken weer Bachse klanken, gebracht door het Cantate Consort, solisten en barokorkest, onder leiding van Jelte Hulzebos. Centraal staat Johann Sebastian Bachs cantate “Es wartet alles auf dich” (BWV 187). Solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), David van Laar (altus) en Joep van Geffen (bas).

De tekst van deze cantate is gebaseerd op de Bijbelpassage over de spijziging van de vierduizend. In het groots opgezet openingskoor toont Bach zich een meester die zijn tijdgenoten doen verbleken. De uitgekiende vorm waarin elk tekstdeel een eigen thema heeft dat in canon of fuga wordt uitgewerkt en het concertante gebruik van de hobo’s zijn slechts een kleine greep uit Bachs geniale componeerkunst. 

De beste aanmoediging om te komen luisteren is dat het openingskoor en de drie aria’s zijn hergebruikt in de Messe in g-moll, hèt bewijs dat Bach zelf het werk zeer waardeerde.

In deze cantatedienst, die om 17 uur begint, bespeelt Stef Tuinstra het Timpe-orgel en gaat ds. Evert Jan Veldman voor. De toegang is gratis. Voor onkosten wordt bij de uitgang gecollecteerd.

3 gedachten over “‘Es wartet alles auf dich’: Cantatedienst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.