Emeritaat Evert Jan Veldman

Op 27 april viert Evert Jan Veldman zijn 67e verjaardag. Hij gaat dan ook met emeritaat.

Als gemeente van de Nieuwe Kerk, en breder vanuit de Protestantse Gemeente Groningen en de Groningse Diaconie, nemen we op een feestelijke manier afscheid van hem. Op 13 april, van 16 tot 20 uur, zijn we bij elkaar, op een informele manier. Het thema is, zoals Evert Jan het zelf verwoordt, ‘de Nieuwe Kerk als iconische plek voor kerk en Stad’.

Om een idee van het verloop te geven: we beginnen af met thee, koffie en taarten; vervolgen met fris of wijn; eten soep met broodjes; en daarna is er nog een keer koffie of thee en eten we de rest van de taart op. Tussendoor zijn er verschillende soorten korte bijdragen, maar is er vooral veel ruimte voor ontmoeting, met Evert Jan en met elkaar. Zie voor praktische zaken ook dit bericht.

Als laatste zondag voor zijn emeritaat gaat Evert Jan op zondag 21 april zowel in de ochtenddienst als in de Choral Evensong voor.

Nog wel werkzaam

De eerste maanden na zijn emeritaat, tot uiterlijk 1 oktober, zal Evert Jan nog wel werkzaam zijn in de Nieuwe Kerk. De achtergrond hiervan: De beroepingsprocedure voor een opvolger liep afgelopen herfst vertraging op. Onduidelijkheid en zorg over de financiële situatie van de Protestantse Gemeente Groningen en het beloop van kerkelijke wegen in het algemeen maakten dit nodig. Er is daarom nog geen opvolger wanneer Evert Jan met emeritaat gaat. Ondertussen zal Tirtsa Liefting-van den Toren eind april DV nog niet terug zijn van zwangerschaps- en bevallingsverlof. Daarmee zou de Nieuwe Kerk een periode zonder predikant moeten overbruggen. De wijkkerkenraad heeft Evert Jan daarom verzocht, en hij heeft aangeboden, om nog enkele maanden ‘structurele hulpdiensten’ te verlenen voor twee dagen per week.

Met het werkzaam blijven voor 16 uur per week tot uiterlijk 1 oktober—of eerder, als er eerder een nieuwe predikant is—zal Evert Jan diensten kunnen verzorgen, de nodige bijeenkomsten bijwonen, en gespreksgroepen ondersteunen. We zijn hem daar heel dankbaar voor. Het diaconale werk dat hij PGG-breed deed en enkele kleinere onderdelen van zijn werk in de Nieuwe Kerk legt hij per eind april neer. Vanaf 28 april is hij niet meer direct, maar alleen via de kerkenraad, te bereiken.

2 gedachten over “Emeritaat Evert Jan Veldman”

  1. Het emeritaat is ds. Evert Jan Veldman van harte gegund. Groots dat hij bereid is om gedurende een half jaar nog twee dagen per week beschikbaar te zijn. Wat zullen we deze bevlogen voorganger en pastor straks missen. Niemand is onvervangbaar maar zijn opvolger moet van goede huize komen😉.
    Overigens stel ik relevante informatie over de voortgang van het beroepingswerk zeer op ptijs.

  2. Graag sluit ik mij aan bij bovenstaande woorden van Gerrit Meeuwissen, – met een paar toevoegingen zoals b.v. zijn enthousiasme voor kinderen en hun geloofsleven, dat een hartenzaak is en was voor Evert Jan Veldman. De uitnodigende hartelijkheid, waarmee in de dienst door hem gezegd wordt: “En nu is het tijd voor de kinderen”, doen niet veel predikanten hem na. De in boekvorm verschenen verhalen over Mirjam en Micha brengen de bijbelverhalen tot leven en maken ze begrijpelijk voor de luisterende kinderen.
    Het – ook door de buitenwereld zichtbare – succes van de kinderkerstnachtdiensten, die nu een aantal jaren plaatsvinden brengt mij naar het dramatisch talent van Evert Jan. Hij is een aantal keren de auteur geweest van een uitvoering in de kerk, en als je erop let, is het ook terug te vinden in zijn preken.
    Vanaf het begin van zijn werkzaamheden als dominee bij de Nieuwe Kerk heeft hij zich ingezet om de buurt, de Hortusbuurt, te betrekken bij de Nieuwe Kerk (een wens van de beroepingscommissie in 2008). Zo hebben we elke zomer een gemeenschappelijke maaltijd in het groene gebied rondom de Nieuwe Kerk, waar wij met zowat half/half buurtbewoners en gemeenteleden van genieten. Ook schrijft Evert Jan elke maand een blog in het blad ‘Kop d’r veur’ een uitgave van de Hortusbuurt, en zorgen veelal buurtbewoners dat het Stilteportaal elke dag geopend wordt en ’s avonds weer op slot gaat.
    Nog een kwaliteit van onze scheidende dominee moet genoemd worden met een citaat van een lid van onze gemeente: “Je kunt onenigheid hebben met Evert Jan, maar daarna kan je altijd weer verder praten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.