Een feestje voor zondaars – dienst van 22 mei

De kerk is een feestje voor zondaars en niet het reservaat van mensen die deugen. En de mensen van het pastoraat vormen de feestcommissie. Iedereen wil natuurlijk in die commissie. Daarom is het pastoraat van de kerk ook niet het eigendom van dominees en ouderlingen. De basis vormen we samen met z’n allen. Deze zondag gaat het over het pastoraat.

De dienst is voorbereid door de pastorale ouderlingen en de predikanten. De lezingen zijn Psalm 23 (‘De Heer is mijn herder’) en Lucas 15 (over verloren lopen en gevonden worden en dat uitbundig vieren). Het orgel wordt bespeeld door cantor-organist Mannes Hofsink. Voorganger is ds. Evert Jan Veldman.

Digitaal meevieren

Vier de dienst mee via Kerkomroep.

Pastoraat: wat is dat eigenlijk?

Pastoraat is een kerkwoord. Iets van vroeger. Maar Godzijdank niet voorbij. Er gaat een wereld achter schuil die er toe doet. Voor ieder mens te snappen. Kort samengevat in psalm 23: ‘Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want jij bent bij mij.’ Pastoraat is een maatjesproject, dat nooit ophoudt. Soms ben jij degene die door een dal gaat. Een andere keer de ander. De ene keer is de ander jouw maatje, de andere keer ben jij het voor de ander. Als gemeente samen belichamen we de goede herder die niet van zijn kudde wijkt. Pastor betekent namelijk herder. Pastoraat is dus het werk van herders. De ene keer ben jij een herder. De andere keer ben jij het schaap dat weet dat die het in zijn eentje niet redt. Het pastoraat in de Nieuwe Kerk heeft vele gezichten: De aandacht die wij geven en ontvangen met de koffie in de hand, na de kerkdienst. De afspraak die gemaakt wordt: ‘Zal ik een keer bij je langs komen?’. Het kringgesprek, waarin je je door anderen gedragen weet. Ik ben niet alleen. En dan is er natuurlijk ook het geregelde bezoekwerk door pastorale ouderlingen, bezoekvrijwilligers en predikanten. Soms in de vorm van een wandeling met z’n tweeën of een gesprek op een rustig plekje in de kerk. In al die gezichten van pastoraat is Hij erbij. Doe je mee?

Collectes

Om bij te dragen aan de collecte kun je op de links hieronder tikken of gebruik maken van de opties die in de zondagsbrief zijn aangegeven.

Eerste collecte: Voedselbank

De Voedselbank Groningen streeft ernaar 750 gezinnen aan voedsel te helpen. 190 vrijwilligers maken dit mee mogelijk en leren er zelf ook veel van. Ondersteun dit werk!

De 2e collecte: Oog voor kinderen in pioniersplekken

Geef voor werk op plekken als de pioniersplek Het Badhuis in Zwijndrecht. Het Badhuis wil een huiskamer voor de wijk zijn, waar men elkaar kan ontmoeten. Kinderen en jongeren horen er helemaal bij. Voor hen is er in de Kidsclub en BadhuisForYouth alle ruimte voor gezelligheid, leuke activiteiten en persoonlijke gesprekken over levensvragen en zingeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.