Easter Evensong

Iedere derde zondag van de maand zingt Choral Voices een Choral Evensong in de Nieuwe Kerk. Velen van u weten steeds beter de weg te vinden naar dit maandelijkse punt van rust en hoogstaande Engelse koormuziek op de zondagmiddag. Het is zeer verheugend voor allen om te zien dat het aantal bezoekers nog steeds groeiende is. De derde zondag van april valt dit jaar toevalligerwijs samen met het hoogfeest van Pasen en dit is reden voor het koor om een extra feestelijke Evensong te verzorgen.

De introït is een sprankelende zetting van Christ the Lord is risen again van de in 1945 geboren John Rutter. De Engelse vertaling van ‘Christus, onze Heer, verrees’ werd door Rutter in 1971 op zeer ritmische wijze getoonzet. Wisselende maatsoorten en een frivole orgelpartij geven het geheel een bijzonder fris en aangenaam karakter. De grote vreugde van Christus’ verrijzenis gecombineerd met de jonge lente en het daarbij ontluikende groen komen prachtig in dit werk samen. De preces en responses zijn van William Smith (1603-1645) die gedurende zijn leven als componist en ‘minor canon’ (een geestelijke) in de Kathedraal van Durham werkte en in die hoedanigheid onderdeel was van de clerus die de dagelijkse getijden onderhield.

De Psalmen voor deze eerste Paasdag zijn 114 en 117, de eerste bezingt de grote wonderen die God deed voor het volk Israël ten tijde van de uittocht uit Egypte, de doortocht door de woestijn en de intocht in Kanaän. De Psalm spreekt van de machtige daden van God die de werkelijkheid fundamenteel kunnen veranderen en hierin kan de link gelegd worden met de opstanding van Jezus Christus. Psalm 117 (de kortste van alle Psalmen) is niet meer dan een oproep van de Psalmist om de Heer te loven en te prijzen omdat hij trouw is tot in eeuwigheid, kort maar krachtig!
De cantica van Healey Willan in A-groot werden in 1957 geschreven voor het Northern Cathedral Choirs Festival welke dat jaar plaatsvond in York Minster. Het is een toonzetting met veel energie en stuwende harmonieën. Willan werd in 1880 in Engeland geboren maar emigreerde in 1913 naar Canada waar hij veel heeft betekend voor de (anglicaanse) kerkmuziek-praktijk. Choral Voices zong in 2015 deze zetting van het Magnificat en Nunc dimittis ook in York Minster.

Van Herbert Howells (1892-1983) klinkt als anthem het Te Deum gecomponeerd voor het koor van Kings College (Collegium Regale) Cambridge. Het Te Deum laudamus (Lofzang van Ambrosius) is een hymne ontstaan in het jaar 400 na Christus en is gebaseerd op Bijbelteksten en opgebouwd uit drie delen (Lofprijzing van Gods majesteit, Aanroeping van Christus en Smeekbede om ontferming) en klinkt vaak op kerkelijke hoogfeesten. ‘Thou hadst overcome the sharpness of death’ (Gij die de prikkel van de dood hebt overwonnen) zingt het koor hierin.
Natuurlijk is er gelegenheid om voluit mee te zingen in de hymnes samen met het koor waarin Thine be the glory (U zij de glorie) zeker niet zal ontbreken. Dirigent Daniel Rouwkema componeerde in de jaren dat hij in Belfast werkte een descant (bovenstem) en een uitnodigende orgelpartij waarop het heerlijk zingen is.

Mattijs de Vreugd draagt zorg voor de begeleiding op het Timpe-orgel en speelt na afloop van de Evensong een postludium. Voorganger is ds. Ynte de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.