Choral Voices

Diensten op 21 november

> Helaas moeten we weer met aanmeldingen werken. Scroll naar beneden of tik hier (tot 15 uur op zaterdag).

> Vier mee via Kerkomroep.

Dit is een bijzondere zondag. Er is een ochtenddienst, een boekpresentatie, een doe-dienst en een Evensong. Voor alles behalve de doe-dienst kun je je via het aanmeldingsformulier hieronder aanmelden.

1. Over de ochtenddienst

‘Geloof me dan niet,’ zegt Jezus in de Evangelietekst uit Johannes, ‘maar geloof dan ten minste wat Ik doe.’ Sowieso zijn mooie woorden niet veel waard wanneer ze niet in de praktijk worden gebracht. Je bent in deze tijd al snel je geloofwaardigheid kwijt. En uit onze eerste lezing uit Jesaja lijkt het aan die geloofwaardigheid nogal te ontbreken. Aan de daden van het volk Israël is weinig goddelijks te ontdekken en dat laat God, niet in de minste bewoording, merken. Maar wie worden er nu daadwerkelijk aangesproken in deze tekst en hebben wij daar nog iets mee te maken? Wat kunnen we met deze zware tekst en is er ook nog iets hoopvols te ontdekken? De lezingen deze ochtend zijn Jesaja 5, 1 – 7 en Johannes 10, 31 – 42.

Deze dienst is een gezamenlijke dienst met de Bron en de Fontein. Voorganger is Hannah Westerink, predikant in opleiding en stagiaire in de gemeente van de Nieuwe Kerk. Het orgel wordt bespeeld door Mannes Hofsink.

De oppaszolder is open als er daarvoor aanmeldingen zijn (geef dit in het formulier s.v.p. aan). Er is geen kinderdienst: om 11 uur is er speciaal de doe-dienst waar alle kinderen en hun ouders hartelijk welkom zijn.

Er zijn sinds vorige week weer beperkingen. Naast de aanmelding gaat dat over afstandhouden en mondneuskapjes. Lees hier de nieuwste update.

2. Lees hier meer over de boekpresentatie van Feest!

3. Lees hier meer over de Doe-dienst

4. Over de Evensong

Engelstalige diensten zijn populair onder Nederlandse gelovigen, blijkt uit onderzoek van taalwetenschapper Elise Alberts. Dat geldt zeker ook voor de Evensong. Een bezoeker vatte haar gevoel bij de heldere liturgie met zijn oude wortels samen in één woord: ‘Uplifting!’ En daarbij is het genieten van de prachtige koorzang van Choral Voices onder leiding van Daniël Rouwkema en de hymnes die we samen zingen.

De Evensong van 21 november staat in het teken van het feest van Christus Koning: de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Een betrekkelijk recent hoogfeest, ingesteld door paus Pius XI in 1925 en dus niet heel bekend onder protestanten, maar wel in de Anglicaanse kerk. ‘Koning’ is een van de titels die in het Nieuwe Testament meermalen in verband worden gebracht met Jezus. “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde” (Mattheus 28:18) bijvoorbeeld. Maar ook het opschrift INRI  (Jezus van Nazareth, koning der Joden) boven het kruis.

Het feest verwijst ook naar het komende Koninkrijk, en die dimensie hoor je terug in de introit van Healey Willan (1880 – 1960) O how Glorious. In twee regels, ontleend aan Openbaringen 7, wordt een poëtisch beeld opgeroepen van het koninkrijk Gods, waar de heiligen zich voor altijd verzamelen rond het Lam. Willan zei van zichzelf wel dat hij “English by birth; Canadian by adoption” was. Van de kerk van Saint Mary’s Magdalene’s waaraan hij verbonden was maakte hij een soort Mekka van de anglicaanse koortraditie in Noord Amerika. Zijn liturgische muziek wordt wel beschreven als een unieke combinatie van oude kerkmuzikale tradities (gregoriaans, renaissance) en de (post) romantische muziek van zijn eigen tijd.

Voor de preces and responses tekent ook deze week Philip Moore. Zijn eigentijdse geluid sluit goed aan bij dat van de Canticles van William Lloyd Webber (1914 – 1982). Niet te verwarren overigens met Andrew Lloyd Webber (van het Requiem en Jesus Christ Superstar): dat is William’s zoon. Zelf erfde Lloyd Webber de liefde voor muziek ook weer van zijn vader die alle beroemde orgels nabij Londen afreisde, zover als zijn bescheiden loodgietersinkomen toeliet. Zoon William ging mee en het duurde niet lang of hij gaf zelf, als veertienjarige, orgelrecitals. Er volgden beurzen en een studie bij oa Vaughan Williams op het Royal College of Music, waar hij later ook lange tijd les zou geven. Lloyd Webber’s Magnificat en Nunc Dimittis zing je niet in een keer mee, maar hoe vaker je het hoort, hoe mooier het wordt.

Nog een eigentijdse componist is John Bertalot (*1931), van wie we psalm 29 zingen.

In het anthem keren we terug naar het visioen uit Openbaringen 7, maar nu in het Latijn. O quam Gloriosum van William Byrd (1538 – 1623) is typische Renaissance muziek: gecompliceerde, rijke muziek die het koor al eens mocht zingen in St Paul’s in Londen. William Byrd op de toppen van zijn inspiratie.

Choral Voices zingt coronaproof. Bij elke repetitie vindt een coronacheck plaats. Op zondag doet iedere zanger een zelftest. Het orgel wordt bespeeld door Peter van der Zwaag. Voorganger is Sam van Leer, priester van Holy Trinity Church Utrecht, vanuit daar actief in Groningen, en Archdeacon van de Anglicaanse kerk in Nederland.

Mogelijkheid tot bijwonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.