Dienst 5 februari: de vinkjes van Paulus

De apostel Paulus was een “graag geziene mens” binnen de joodse gemeenschap. Hij was de zoon van een Farizeeër, had zijn opleiding genoten bij Gamaliël en bezat het Romeinse staatsburgerschap.
Het boek Handelingen noemt dat heel duidelijk. Blijkbaar doet het ertoe voor de schrijver van Handelingen dat Paulus niet zomaar een “Jan Alleman”-figuur was. In zijn eigen woorden uit de eerste Korinthebrief plaatst Paulus impliciete kanttekeningen bij die “vinkjes” die hij gekregen heeft. Sterker nog, hij wil ervan af. De vinkjes van de wereld zijn hem niets waard in het licht van de gekruisigde Christus. Hij is zélf niets waard in het licht van de gekruisigde Christus. Hoe negatief en ongezond zo’n laag zelfbeeld ook klinkt, toch kiest hij er bewust voor zichzelf in dát licht te beschouwen.

Wat te doen met deze boodschap? We leren dat we als kinderen van God intrinsiek waardevol zijn – beeld van God zelfs! We zijn met een bedoeling op deze aardbol gezet, met de verantwoordelijkheid er wat van te maken. We mogen er zijn. Hoe rijmen we onze wereldlijke ambities, ons ego, dan met een narratief van “zelfontlediging” zoals Paulus het voorstelt: het opgeven of leeg maken van je eigen ik om zo volledig bruikbaar te zijn voor Gods koninkrijk? Welke weg hebben we dan te gaan? Zomaar enkele vragen die we deze zondag zullen verkennen.

Voorganger is Mariëlle Rodenburg- Splint; Mannes Hofsink bespeelt het orgel.

Digitaal meevieren

Vier de dienst mee via Kerkomroep.

Collectes

Eerste collecte: Kerk in Actie: Pakistan – vaktraining voor jongeren

De eerste collecte is voor Pakistan. Op 1 februari was het 70 jaar geleden dat in Zeeland de watersnoodramp plaatsvond. Pakistan was een van de landen die te hulp schoten door geld in te zamelen. Mooi om iets terug te doen voor de mensen daar die nu ónze hulp nodig hebben. In Pakistan ondersteunt Kerk in Actie de organisatie AWARD, die jongeren helpt met vakopleidingen en leningen. Award begeleidt de jongeren na hun opleiding bij het opzetten en uitbouwen van een eigen bedrijf. Ook helpt de organisatie jongeren die een universitaire studie willen volgen om zich voor te bereiden op de toelatingstest. AWARD wil jongeren niet alleen economisch zelfstandig maken, maar ook jongeren met verschillende religieuze achtergronden bij elkaar brengen, waardoor het onderlinge begrip toeneemt.

Tweede collecte: Stedelijk kerkenwerk

De collecte voor het stedelijk kerkenwerk draagt bij in de vaste kosten van onze kerk. Uit de vijf
wijkkerken in Groningen willen we zo elke maand € 3.000 inzamelen. Wij dragen daarmee bij aan de kosten van verwarming en verlichting van de kerkgebouwen.

Derde collecte: wijkwerk

Met deze collecte worden in iedere wijkgemeente eigen, verschillende doelen bekostigd. Daarbij kunt u denken aan wijkavonden, liturgieën, jeugdactiviteiten, sommige bijzondere kerkdiensten of vieringen, of zelfs administratiekosten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.